10 tips om te besparen op je brandstofkosten

In 2015 waren we minder gezegend met alle hoge brandstofprijzen, het was vooral voor de auto´s die enorm veel brandstof verbruikten geen pretje om in 2015 rond te rijden, daarbij moest er iets meer op gelet worden het aantal kilometers. We zijn nu in maart van 2016 en de brandstofprijzen dalen almaar, daarvoor zijn we iedereen dankbaar, want brandstof is nou eenmaal nodig om van punt A naar B te komen. Nu de prijzen wat lager liggen, kunnen we makkelijker wat kilometers maken. Maar helaas kan dit zomaar omslaan, waardoor de prijzen zo weer op hun oude niveau zitten. Maar ruimte en tijd om te besparen op brandstofkosten is altijd gewenst. Daarvoor kun je een aantal punten opsommen die je brandstofverbruik zeker laten dalen.

GPS tracker

Met een GPS tracker worden je rijgedragingen automatisch bijgehouden en geregistreerd. Elke 5 seconden wordt er een meting gedaan en dit wordt doorgecommuniceerd naar een server. Deze gegevens kun je opvragen door middel van een computerprogramma of een app voor je telefoon. Je kunt je verbruik, snelheden, remgedrag, rijgedrag en afstanden tussen punten bekijken.

Onderhoud

Het onderhouden van je auto is een must om het verbruik van je auto niet te laten stijgen, daarnaast zorgt het er ook voor dat de motor een langere levensduur krijgt. Door regelmatig het oliepeil te checken zorg je er ook voor dat de CO2 uitstoot wordt gereduceerd.

Luchtweerstand

Als je 100 kilometer per uur of harder rijdt en de ramen staan open, dan zorgt dat voor extra luchtweerstand. Ook wanneer je dakdragers hebt, zorgt het ervoor dat de luchtweerstand toeneemt. Denk hieraan en daardoor bespaar je wel tot 10% op je brandstofkosten.

Bandenspanning

Kijk regelmatig de bandenspanning van je banden na. Als je ten minste één keer per maand aandacht besteed om de bandenspanning te controleren, voorkom je hiermee hogere brandstofkosten. Als je met te zachte banden rijdt, kan het verbruik tot wel 4% toenemen. Daarnaast neemt ook de levensduur van de banden af.

Gewicht

Wanneer je veel gewicht in je auto hebt, dan moet je motor harder werken om je auto vooruit te krijgen, zorg ervoor dat de kofferbak en achterbank zoveel mogelijk vrij zijn van gewicht.

Stilstaan

Als je langdurig stilstaat of in de file staat dan is het aan te raden om je motor niet draaiende te houden. Gelukkig hebben een aantal moderne auto´s de mogelijkheid om de motor uit te zetten door middel van een Start/Stop systeem.

Airconditioning

Een airconditioning verbruikt voor energie, waardoor de CO2-uitstoot en brandstofverbruik toenemen. Wanneer je langzaam rijdt is het aan te raden om de airconditioning uit te zetten en de ramen open te zetten.

Optrekken

Ook een regel waarvan veel mensen weten dat dit het verbruik laat toenemen is het optrekken en de snelheid. Wanneer je hard optrekt, verbruikt je motor enorm veel energie. Door ook iedere keer hard af te remmen krijgt je motor veel te verduren, waardoor je meer verbruikt en afstoot.

Schakelen

Er komen steeds meer automaten op de markt, maar voor de mensen die nog in een schakelbak rijden is het al jaren bekend dat laat doorschakelen het verbruik toe laat nemen. Bij aanschaf van een nieuwe schakelbak, is het aan te raden om een auto te kopen met zoveel mogelijk versnellingen.

Verkeersstroom

Door te letten op de verkeersstroom hoef je niet iedere keer onnodig af te remmen, maar laat het gas los en anticipeer goed op je voorgangers.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *