5 tips bij het starten van je bedrijf

Ben je van plan om een eigen bedrijf te starten? Hoe tof is dat! Als startende ondernemer kun je dan natuurlijk wel wat tips gebruiken van iemand die ook zijn eigen bedrijf in het verleden is begonnen. Het inmiddels maar iets meer dan 10 jaar geleden, maar de ervaring die ik in het verleden heb opgedaan, wil ik zeker met je delen.

 

  1. Bepaal je bedrijfsidentiteit en je plan

Een van de belangrijkste stappen uit mijn ervaring is het bepalen van je eigen bedrijfsidentiteit. Dan denk je natuurlijk aan je logo, huisstijl en dergelijke. Super belangrijk, maar zet het ook op papier, waar sta je voor en waar wil je naar toe? Zo’n identiteit en businessplan geven je bedrijf richting.

 

  1. Inventariseer wat je nodig hebt

Als je een bedrijf gaat starten, komt er veel om de hoek kijken. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te starten? Misschien is alleen een laptop voor jou wel voldoende om je business te runnen. Maar dat is lang niet voor iedereen zo. Tip: Ga eens met de KVK praten, zij hebben coaches die je kunnen helpen.

 

  1. Denk aan je zakelijke verzekeringen

Ja, als je ondernemer gaat worden, moet je ook denken aan verzekeringen. Helaas niet het leukste werk, want je wilt immers met ondernemen bezig zijn. Maar gelukkig zijn er allerlei partijen die je kunnen helpen en adviseren over welke zakelijke verzekeringen nodig hebt. Ik ben wezen praten met Boer Verzekeringen. Zeker het aanraden meer dan waard!

 

  1. Je facturen versturen

Facturen versturen. Niet onbelangrijk. Wat ik eruit geleerd heb is dat je een goed factureringsprogramma moet hebben. Eentje die op tijd je facturen verstuurd en ook naar de juiste persoon met het juiste bedrag. Zeker een programma aanschaffen dus!

 

  1. Zoek een kantoorpand

Aan huis werken is super chill, maar voor veel ondernemers is het toch prettiger om uit huis te gaan en om een kantoorpand te betreden. Dat zorgt ervoor dat je in een echte ‘werksfeer’ komt. Daarnaast kun je klanten ontvangen en houd je zelfs al rekening met het feit dat je misschien wel personeel aangaat nemen. Zoek je kantoorruimte? Schakel dan een makelaar in, ik heb hiervoor De Actieve Makelaar uit Lelystad ingeschakeld.

 

Zelfstandig ondernemer worden, ik raad het je zeker aan. Maar sla deze tips niet in de wind, het zijn belangrijkste ‘levenslessen’ als ondernemer geweest.