Alles over het onderhoud van je aanhangwagen

Onderhoud aan vrijwel alle voertuigen en vervoersmiddelen is belangrijk, onderhoud aan je aanhangwagen is niet anders. Wat er tijdens zo’n onderhoudsbeurt precies moet gebeuren en wat je zelf kunt doen, lees je in het artikel hieronder.

 

Als een een aanhangwagen koopt, denk je misschien niet direct aan onderhoud. Toch is het belangrijk dat je regelmatig een onderhoudsbeurt laat doen, dat is wel zo veilig namelijk. Als je een aanhangwagen bij bijvoorbeeld Van Laar Aanhangwagens koopt, is de wagen goed onderhouden, maar na een tijdje zal ook deze aanhangwagen onderhoud nodig hebben.

Hoe vaak onderhoud?

Hoe vaak je aanhangwagen een onderhoudsbeurt nodig heeft, is volledig afhankelijk van hoe vaak je met je aanhangwagen rijd. Als je de aanhanger slechts een paar keer per jaar gebruikt, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt niet noodzakelijk, maar als je bijvoorbeeld wekelijks op pad gaat, kun je de aanhangwagen beter wel jaarlijks laten checken. Houd dus voor jezelf in de gaten hoe vaak je met je aanhangwagen rijd en ga bij je garage na wanneer zij onderhoud aanraden.

Zelf checken

Buiten het onderhoud dat je door je garage kunt laten doen, kun je zelf ook een aantal dingen checken. Dit zijn kleine dingen die belangrijk zijn om na te gaan, maar waar je niet per se voor naar de garage hoeft. Hieronder noemen we er een aantal.

De verlichting

Je kunt de verlichting van je aanhangwagen heel makkelijk checken door iemand achter het stuur te zetten en zelf achter de aanhangwagen te gaan staan. Kijk niet alleen of de verlichting werkt als de aanhangwagen gewoon stilstaat, maar ook als de auto in zijn achteruit staat, als de richtingaanwijzers aan staan en of de remlichten werken. Werkt de verlichting niet goed meer? Dan is het belangrijk om toch even langs de garage te rijden.

De banden

Het is belangrijk om je banden regelmatig te checken, want ze staan heel direct in contact met je veiligheid. Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken bij het checken van de banden. We sommen ze even voor je op:

 

  • Bandenspanning
  • Diepteprofiel (minimaal 1,6 mm)
  • Droogtescheuren
  • Slijtageplekken
  • Deuken

Wees erg kritisch bij het controleren van de banden, want het gebeurd regelmatig dat beschadigingen aan de binnenzijde van de band zitten, waardoor je ze niet of nauwelijks ziet.

De remmen

Logischerwijs is het controleren van de remmen alleen van toepassing bij geremde aanhangwagens. De remmen van je aanhangwagen zijn echter wel enorm belangrijk, aangezien ook deze in directe verbinding staan met je veiligheid. Test de remmen even goed en ga na of echt alles goed werkt. Doe ook een visuele controle. Door te gaan rijden en af en toe te remmen kun je goed testen of de remmen nog werken. Als de remtrommel van een wiel vervolgens niet warm is, weet je dat de rem niet goed werkt. Onderdelen van de remmen die je moet checken zijn:

 

  • De handrem
  • De breekkabel
  • De remkabels
  • De remschoenen
  • De remtrommel