Alles wat je moet weten over de WOZ-waarde van je woning

Als je een woning hebt, krijg je elk jaar weer de WOZ-waarde van je huis van de gemeente horen. Deze wet waardering onroerende zaken vind je via een brief van de gemeente. De WOZ-waarde is simpelweg de waarde van jouw woning volgens de gemeente, op de datum dat deze gepeild wordt. Die datum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde van 2021 is de dus de waarde van je woning op 1 januari 2020. Maar hoe komt de WOZ-waarde tot stand? Wat doet men ermee? En wat als je het niet eens bent met je WOZ-waarde?

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt dus bepaald door de gemeente. In de basis wordt hierbij gekeken naar de geschatte marktwaarde en de kenmerken van een woning. De marktwaarde is simpelweg de waarde die de woning zou opbrengen als je deze zou verkopen, hiervoor zijn internationale criteria vastgelegd. De kenmerken van een woning omvat verschillende zaken, die allemaal van een afstand worden vastgelegd. De Huizenbemiddelaar Zundert: uw makelaar nabij Rijsbergen kan je helpen bij het taxeren van je woning. Je kunt de WOZ-waarde ook altijd aanvragen als je deze nog niet hebt gehad, dit doe je online. Je kan hier overigens van elk huis de WOZ-waarde opvragen.

Waarvoor gebruikt men de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is voor de verkoop van je huis weliswaar niet belangrijk, voor andere zaken wel. Hij wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen, inkomstenbelasting en hypotheekrente. Voor de gemeentelijke belastingen is een hogere WOZ-waarde ongunstig, voor je hypotheekrente is het juist gunstig. Hierdoor wordt het risico kleiner en kan de rente omlaag.

Wat als je het niet eens bent met je WOZ-waarde?

Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met je WOZ-waarde. Je kunt daartegen dan bezwaar maken, wat binnen 6 weken moet. Hoe je dit doet vind je op de beschikking. Je zou hiervoor ook een bureau kunnen inschakelen die hierin gespecialiseerd is. Een van de dingen die je zelf kan doen is het opvragen van het taxatierapport van de de gemeente. Vervolgens kun je zelf een taxatie laten uitvoeren en dit vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld bij De Huizenbemiddelaar Zundert: uw makelaar nabij Rijsbergen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat het niet klopt kun je bezwaar maken, online kun je ook berekenen wat dat financieel voor jou zou kunnen betekenen. De gemeente doet hier vervolgens voor het einde van het jaar uitspraak over.