Boekhouden voor stichtingen

Een boekhoudprogramma voor een stichting of een vereniging is vaak lastiger dan men denkt. Er zijn zoveel opties, dat men door de bomen het bos niet meer ziet! Wat lastig is aan een programma zoeken voor een stichting, is dat het aan een aantal criteria moet voldoen. Zo moet het programma een balans en jaarrekening op kunnen stellen, maar het programma moet ook nog eens eenvoudig zijn in gebruik. Iedereen moet er namelijk mee kunnen werken, wat het vinden van het juiste programma soms wat moeilijk kan maken.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen?

Binnen een stichting heb je vaak te maken met leden, waardoor het belangrijk is dat het programma een duidelijke ledenadministratie heeft. Hierdoor krijg je een goed overzicht wie er allemaal lid is en wie er zijn contributie heeft betaald en wie het betalen uitstelt. Er bestaan boekhoudpakketten met de mogelijkheid om het boekhouden en de administratie van de leden te combineren in het programma. Dit is voor een stichting aan te raden, omdat het op deze manier op een simpele manier heel overzichtelijk en duidelijk wordt hoe de inkomsten en de uitgaven eruit zien. Heb je een programma op het oog, maar heeft het programma deze functie niet? Probeer dan uit te zoeken of het mogelijk is om data in te lezen in het programma. Zo kun je alsnog eenvoudig een overzicht creëren om in te zien welk lid er wel of niet betaald heeft.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/gratis-boekhoudprogramma-stichting/

Kijk ook goed naar de mogelijkheid om online of offline het programma te kunnen gebruiken. Normaal gesproken zijn boekhoudprogramma’s offline, je downloadt dan het programma en vervolgens werk je op een lokale computer in het programma. Wat handig is, is het feit dat je er geen internetverbinding voor nodig hebt. Tegenwoordig heeft iedereen bijna 24/7 internet, waardoor een online boekhoudprogramma wellicht wat interessanter is. Door een online boekhoudprogramma aan te schaffen, ben je niet verbonden aan één lokale computer, maar kan je vanaf iedere locatie werken in het programma.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/boekhouding-sportclub/

Zo kan je overal inloggen om nog even snel een aantal wijzigingen te bekijken, wat handig kan zijn voor de penningmeester. Dit maakt het programma een stuk gebruiksvriendelijker. Wat ook een voordeel is van online boekhouden, is het feit dat gegevens bijna niet verloren kunnen gaan. Als de lokale computer crasht, heb je kans dat alle gegevens verloren zijn gegaan. Online boekhoudprogramma’s hebben een automatische back-up, dus ook met een gecrashte computer zijn de gegevens nog in te zien!