Boekhouder kiezen: let hier op

Wanneer je de keuze maakt een boekhouder in te schakelen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Welke dingen dat zijn lees je hier.  Je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken!

Vind een betrouwbare boekhouder 

Wanneer je op zoek gaat naar een boekhouder is het belangrijk dat je te maken krijgt met iemand die betrouwbaar is. Dit is omdat je persoonlijke gegevens deelt. Het is lastig om van tevoren te zeggen of je iemand vertrouwt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten en naar kunt kijken. 

  • Is er een klik? Dit is vaak stap één in de samenwerking. Op het moment dat er geen klik is wordt het lastig om met elkaar te communiceren, laat staan vertrouwen opbouwen. 
  • Ervaringen en keurmerken? Hoeveel ervaring heeft de boekhouder in kwestie, of heeft hij of zij ook keurmerken en certificaten. Dit is een makkelijke manier om er achter te komen of de vakman rechtmatig is. 
  • Recensies? Zijn er op de site of online recensies te vinden van vorige klanten? Dit is een goede manier om er achter te komen wat de ervaringen waren met het bedrijf en of het zin heeft om met hen in zee te gaan. Kijk hierbij naar kwaliteit, maar ook kwantiteit! 

Wat maakt een goede boekhouder? 

Een aantal van de bovengenoemde punten kun je ook gebruiken bij het kijken naar de kwaliteiten van een boekhouder. Maar er zijn ook nog een aantal eigenschappen en kenmerken die een boekhouder moet hebben om ‘goed’ in zijn of haar werk te zijn. Hieronder vind je een korte checklist 

  • Creatief en nauwkeurig. Dit houdt in dat de boekhouder niet alleen volgens de regels werkt, maar ook zelf nadenkt en eigen input geeft. 
  • Goede communicatie. Zo voorkom je misverstanden en weet je zeker dat de samenwerking soepel zal verlopen. 
  • Stressbestendig. 
  • Kennis van IT. Deze is misschien logisch, maar wel heel belangrijk! Vooral als je er zelf weinig verstand van hebt. 
  • Organisatiegericht. Dit betekent dat de boekhouder niet chaotisch te werk gaat.