City Bikes-Fietswebshops in Nederland

Het beginnen van een webwinkel is nog nooit zo makkelijk geweest. Tot een aantal jaren geleden was het beginnen van een webwinkel voor mensen met weinig technische kennis van websites nog wel lastig. Hoe anders is dit anno nu! Kant en klare formats staan een ieder ter beschikking en het is vaak slechts een kwestie van de juiste velden vullen met foto’s, productinfo en prijzen en je hebt je eigen online winkel. Een kind kan de was doen. Het is dan ook niet verrassend dat ons land op dit moment (december 2019) vele tienduizenden webshops telt. De één uiteraard succesvoller dan de ander, maar toch. Wanneer we de fietswebshops nader onder de loep nemen, dan zien we dat er de afgelopen jaren flink wat van deze online stores bij zijn gekomen. Je kunt hier werkelijk alle soorten fietsen kopen. Denk hierbij aan kinderfietsen, City-Bikes, racefietsen, mountainbikes en wat al niet meer zij. Misschien heb jij wel ervaring met het online kopen van fietsen. Met jouw ondervinding kun je andere mensen helpen bij het maken van hun keuze voor een bepaalde fiets of fietsenwinkel. Eén van de voordelen van online shoppen.

 

City Bikes Omafiets

Van dip naar trendy

De verkoop van fietsen heeft even in een dip gezeten. Het leek er even op dat Nederland een beetje ‘fietsmoe’ aan het worden was. Het keerpunt was 2018, want dit was het jaar waarin de verkoop van fietsen weer een stijgende lijn vertoonde. De grootste stijging verkopen kwam voor rekening van fietswebshops. En wanneer we binnen deze groep hier dieper op inzoomen, dan zien we dat het vooral de grote(re) fietswebshops (als bijvoorbeeld City-Bikes.nl) zijn die beduidend meer fietsen zijn gaan verkopen. Met andere woorden, fietsen is weer helemaal hot. Het is niet precies te zeggen waardoor er sinds 2018 weer meer nieuwe stalen rossen zijn verkocht. Er wordt aangenomen dat dit voor een belangrijk deel te maken heeft met de gunstige economie. Ook de factor klimaat mag niet uit het oog worden verloren. Meer en meer zijn mensen zich ervan bewust dat fietsen beter voor het milieu is en ook beter voor de gezondheid. Benieuwd of dit ook jouw ervaring of ondervinding is.

Waarom kiezen mensen voor de fietswebshop?

Laten we ervan uit gaan dat ook jij veel via internet koopt. Jouw ervaringen hiermee zijn vast en zeker goed, want het is gemakkelijk, je bent voordeliger uit en je hebt een enorme keus. Dit zijn direct de belangrijkste redenen waarom mensen hun geld het liefst via de digitale weg uitgeven. Naast deze redenen zijn er uiteraard nog een aantal te noemen. Kijken we naar de fietswebshop, dan is het duidelijk dat men ook hier gaat voor gemak, voordeel en keus. Echter is het ook zo dat reviews van anderen een rol spelen in het aankoopproces. Reviews, waaronder ook klachten vallen, geven je namelijk een beeld van hoe een bepaalde fiets wel of niet bevalt. Daarnaast geeft het je een beeld van hoe een bepaalde fietsenwebshop omgaat met haar klanten. Denk hierbij onder andere aan zaken als garantie en service. Hecht jij ook veel ervaring aan het lezen van de ondervindingen van anderen? Dan geven we je graag de tip om er altijd meer dan één te lezen. Alleen door het lezen van meerdere City-Bikes ervaringen krijg je namelijk pas echt een goed beeld van een fiets of verkopende partij.

Online en offline raakt meer en meer verweven met elkaar

Zowel fysieke fietsenverkopers als de online tegenhanger hiervan profiteren steeds vaker van de voordelen uit beide werelden. Met beide werelden bedoelen we in dit geval natuurlijk de fysieke fietsenwinkel en de fietswebshops. Wat je in de praktijk ziet is dat er steeds meer lokale fietsenverkopers zijn die naast hun winkel een website beginnen waarop snel en gemakkelijk een nieuwe fiets gekocht kan worden. Daarentegen zien we dat online aanbieders van fietsen er regelmatig voor kiezen om ook een fysiek verkooppunt te openen. Hiermee raakt het offline en online verkopen van fietsen met elkaar verweven. City-Bikes is zo’n online aanbieder van fietsen die er daarnaast voor heeft gekozen om een aantal fysieke fietsenwinkels te openen. Zo vult het ene verkoopkanaal het andere op een uitstekende manier aan.

Wat is de toekomst van fietswebshops in Nederland?

Het is altijd een interessant gegeven om te kijken wat de toekomst brengt. Kijken we naar de toekomst van de fietswebshops, dan is de verwachting dat het met name de grote shops zijn die zich zullen weten te handhaven. Dit zijn ook de shops die verantwoordelijk zullen zijn voor het grootste deel van de verkopen van nieuwe fietsen. Zij zijn degenen die hun webwinkel en website volledig hebben afgestemd op hun bezoekers. Dit lijkt zo voor de hand te liggen voor een webwinkel, maar je weet uit eigen ervaringen waarschijnlijk zelf wel dat lang niet elke website heel gebruiksvriendelijk is. Want ga maar na, is je eigen ondervinding met een webwinkel of website niet zo positief, dan zal je snel doorklikken naar een andere.

Ondanks de nog steeds toenemende online verkopen van fietsen is er nog steeds ruimte voor de fysieke fietsenwinkels. Er zullen altijd mensen zijn en blijven die behoefte hebben aan persoonlijk contact in de vorm van advies. Als tegenhanger hiervan zorgt een goede fietsenwebshop ervoor dat zij een vakkundige en efficiënte klantenservice hebben ingericht. Bereikbaarheid hiervan via diverse kanalen (telefoon, social media, mail en chat) is hierbij essentieel. Op deze manier tackel je snel negatieve uitingen van klanten. Handel je als webwinkel klachten snel en correct af, dan levert je dit juist positieve publiciteit op. En als deze positieve publiciteit zich via social media verspreidt, dan hoeven we je vast niet uit te leggen dat dit je online naam en online verkopen alleen maar ten goede komt.