Dakraam: schoonheid, functionaliteit en energiebesparing

Ideaal om een vleugje verfijning te geven om natuurlijk licht in een binnenomgeving mogelijk te maken, wordt het dakraam een goede optie voor wie op zoek is naar een differentieel tijdens het bouwen.

Aanbevolen om het binnenmilieu te verbeteren, zorgt de toevoeging van deze functie voor energiebesparing, omdat het natuurlijk licht tussen de binnenmilieus mogelijk maakt. Veelzijdig, het dakraam kan in elke ruimte worden geïnstalleerd, zonder beperkingen in grootte of functie.

Net als licht is ook warmte een punt dat met de nodige voorzichtigheid moet worden geanalyseerd. Aandacht voor privacy: voordat u een dakraam installeert, moet u de omgeving van de residentie in acht nemen, zodat hogere constructies geen zicht hebben op het interieur van de residentie.

Welke opties zijn er beschikbaar

Onder de beschikbare modellen dakramen is het mogelijk om het koepelvormige dakraam, het gemeenschappelijke, het buisvormige model, de lantaarn en het atrium te accentueren.

Het gemeenschappelijke dakraam bestaat uit een semi-transparant materiaal, dat op het plafond is geïnstalleerd, waardoor het licht direct binnen kan komen. Het dakraam van het buismodel is daarentegen een systeem dat het door lichtreflectie mogelijk maakt om het tot 50 m van het installatiepunt door geschikte kanalen te dragen.

De lichtkoepel met lantaarn kan worden gedefinieerd als hogere secties dan het deksel, d.w.z.: het licht komt binnen en de lucht wordt voortdurend uitgewisseld door middel van het thermosyphon-principe of geforceerde circulatie, waarbij de warme lucht stijgt en de koude lucht valt.

De koepelmodellen zijn bolvormige, gewelfde secties van lichtdoorlatend materiaal die het natuurlijke licht binnenlaten. Tot slot zijn atria openingen in het dak, die al dan niet overdekt kunnen worden, vooral bij gebruik in commerciële projecten of in het centrum van woongebouwen, waardoor licht binnen kan komen en energie kan worden bespaard.

Ten opzichte van de materialen voor de productie ervan valt de diversiteit aan mogelijkheden op, mits deze de lichtinval mogelijk maken. Onder hen is het mogelijk om glas, acryl en polycarbonaat-aerogel te noemen.

Het dakraam kan ontelbare vormen en afmetingen hebben, mits ze goed gestructureerd en gefabriceerd zijn, zodat ze goed geïnstalleerd en geïsoleerd zijn om bijvoorbeeld het binnendringen van regenwater te voorkomen.

Voor de correcte installatie van een dakraam is het noodzakelijk dat de dakbedekking voor deze functie is ontworpen en het wordt niet aanbevolen om achteraf betonnen platen te snijden, behalve wanneer deze een structurele ondersteuning voor dit doel heeft.

Wat er kan gebeuren is het vervangen van veelvoorkomende tegels door transparante opties in polycarbonaat of acryl. Het is essentieel dat de opening waar het dakraam zal worden geïnstalleerd een goed ontworpen ontwerp heeft, zodat er geen toekomstige onvoorziene gebeurtenissen, zoals de gevreesde infiltraties, plaatsvinden.

Een van de voorzorgsmaatregelen voor een functionele installatie is dat de open ruimte perfect moet zijn voor de montage van het dakraam, wat speciale aandacht vereist voor het afdichten van de plaats. Het is ook belangrijk dat u zich bewust bent van het ideale moment om een dakraam te installeren, dat zich aan het begin van de bouw bevindt.

Hoe vindt u de perfecte plaats voor uw installatie?

Over het algemeen worden dakramen geïnstalleerd in gangen, trappenhuizen en kamers die geen ramen hebben, zowel voor natuurlijk licht als vrije luchtventilatie. Centrale gebieden van het huis, zoals atria, gangen en sommige plaatsen van co-existentie en passage zijn uitstekend geschikt voor dakramen.

Om de ideale locatie en de meest functionele positionering van de lichtkoepel te vinden, is het advies van een gekwalificeerde professional essentieel, die alle noodzakelijke controles zal uitvoeren voor een succesvolle installatie.