De 3 voordelen van autostickers

Autostickers is een van de vele stickers die je kunt bestellen. Maar waarom zou je stickers op je auto plakken? In dit blog drie voordelen. Verder gaan we in op:
• Wat zet je nu op je autostickers?
• Waar moet je op letten als je autostickers gaat bestellen?
• Hoe plak je een autosticker?
• Welke wettelijke regels zijn er omtrent autostickers?

Voordeel 1: autostickers hebben een groot bereik

De belangrijkste reden om autostickers op te plakken is dat je er veel mensen mee bereikt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht dat je met een auto wel 160.000 contactmomenten per maand hebt. Wil je met een AdWords-campagne zoveel mensen bereiken, dan red je dat niet voor hetzelfde geld. Bovendien zijn autostickers een makkelijke manier van reclame maken. Overal waar jij of je personeel komt, maak je reclame voor je bedrijf of organisatie.

 

Voordeel 2: voor weinig geld heb je al een autosticker

Een autosticker hoeft niet duur te zijn. Voor nog geen 40 euro ex. btw. heb je al een rechthoekige autosticker van 420 bij 594 millimeter (dit is vier A4’tjes) op wit of transparant vinyl. Voor een advertentie van een hele pagina in een landelijke krant betaal je al meer dan 20.000 euro ex. btw. Het bereik van een krantenadvertentie is wel iets groter, maar je betaalt er ook aanzienlijk meer voor. Bovendien bereik je met autostickers vaak de mensen in de omgeving waar je bedrijf of organisatie zit.

Voordeel 3: tijdelijke sticker mogelijk

Naast permanente autostickers zijn er ook tijdelijke autostickers. Deze worden van statisch vinyl en magneetfolie gemaakt. Statisch vinyl is geschikt voor op autoruiten. Wel moet de sticker aan de binnenkant van het raam geplakt worden. Dat is geen probleem, omdat de plakzijde bedrukt kan worden. Magneetstickers zijn geschikt voor de metalen delen van auto. Wel moet het metaal ijzer, staal, kobalt of nikkel bevat, aders blijven magneetstickers niet plakken. Het voordeel van tijdelijke autostickers is dat je ze er af kunt halen en ze er weer op kunt plakken. Zo hoef je niet altijd met reclame op je auto rond te rijden. Ook zijn dit soort stickers handig als je een tijdelijke actie hebt.

Wat zet je op een autosticker?

Je hebt besloten een of meerdere autostickers te laten maken. Maar wat zet je er nu op? Hieronder wat suggesties:
• bedrijfsnaam;
• bedrijfslogo;
• URL van je website en/of social media;
• telefoonnummer;
• foto’s of andere afbeeldingen.
Als je een autosticker gaat maken zijn er een aantal zaken waarop je moet letten:
• de hoeveelheid tekst;
• de leesbaarheid van de tekst;
• het gekozen materiaal;
• de vorm van je sticker.

Prop je autostickers niet te vol

Tenzij je in de file staat, hebben mensen meestal niet zoveel tijd om je sticker te lezen. Zet daarom niet te veel tekst op je sticker. Kijk ook wat makkelijk te onthouden is. Als je aan het autorijden bent, heb je geen tijd om van alles op te schrijven. Vaak zullen mensen alleen de bedrijfsnaam onthouden, dus zorg er voor dat je online vindbaar bent voor het geval mensen je bedrijf googlen.
[kop]Zorg dat de tekst leesbaar is

Autostickers worden vaak vanuit een rijdende auto gezien. Daarom moet de tekst groter zijn, dan bij een stilstaand object. Ook moet het niet zo zijn dat iemand al op je bumper zit, voordat hij of zij de tekst kan lezen. Zorg er daarom voor dat de tekst ook leesbaar is vanaf een afstand. Daarnaast moet je rekening houden met contrast. Heb je een donkerblauwe auto? Dan zullen witte letters meer opvallen dan zwarte. Ook op een autoruit kun je beter lichte kleuren gebruiken, omdat een raam vanaf een afstand donker oogt.

Kies het juiste materiaal

Eerder gaven we al aan dat je tijdelijke autostickers kunt bestellen van magneetfolie en statisch vinyl. Voor een permanente autosticker wordt wit en transparant vinyl het meest gebruikt. Welke je moet nemen, hangt af van wat je erop wil zetten. Wil je alleen een tekst op je auto plakken, dan is transparant meestal mooier dan wit, omdat je anders een wit vlak om je tekst krijgt. Ook op een autoruit is transparant meestal mooier.

Kies de juiste vorm

Wil je geen transparante sticker? Dan is er nog een andere oplossing. Bij de meeste stickerleveranciers is het mogelijk om vrije vorm stickers te bestellen. Bij vrije vorm stickers wordt de sticker gesneden in de vorm die je wil. De rest van het vinyl wordt weggesneden. Bij letters en cijfers is het ook mogelijk om het vinyl om de letters of cijfers weg te snijden, waardoor je alleen de daadwerkelijke tekst of getallen overhoudt. Kies hiervoor als je als je alleen de URL van je website of een telefoonnummer op je auto wil aanbrengen.

Je autosticker gaan plakken

Je autostickers zijn gedrukt en binnen. Nu begint het echte werk: stickers plakken. Hieronder een aantal tips:
• Maak de ondergrond goed schoon.
• Houd rekening met de temperatuur.
• Let op waar en hoe je plakt.

Schoonmaken is erg belangrijk

De ondergrond moet goed schoon zijn. Je kunt dit het beste doen met een lauw water en wat afwasmiddel. Gebruik geen middelen met citroen of ammoniak. Deze stoffen kunnen de lijmlaag van je autosticker aantasten. Hetzelfde geldt voor ontvetters. Dit merk je niet altijd meteen, maar kan op de lange termijn wel effect hebben. Daarom moet je bij een wasstraat ook nooit een programma kiezen met een waxlaag. Ook dat heeft invloed op de hechting van je sticker.

 

fresh new car close ups

Plak met de juiste temperatuur

Een sticker die eenmaal opgeplakt is, kan allerlei temperaturen aan. Ga je plakken, dan moet je wel rekening houden met de temperatuur. Is het te koud, dan wordt de lijm hard en dik. Is het te warm, dan wordt de lijm zacht. In beide gevallen zal je sticker niet goed hechten en op den duur loslaten. De beste temperatuur om een sticker te plakken is tussen 10°C en 30°C. Je kunt je auto eventueel in de schaduw (zomer), dan wel zon (winter) zetten om de juiste temperatuur te bereiken. Of zet ‘m in een garage.

Het daadwerkelijke plakken

Ga je buiten plakken? Houd dan rekening met de wind. Anders kan er vuil onder je autosticker waaien. Heb je een grote sticker? Of heb je niet zoveel ervaring met plakken? Plak dan met water. Maak de ondergrond iets nat met wat water en een drupje afwasmiddel. Je kunt de sticker dan nog iets schuiven. Zit de sticker op de juiste plek? Duw het water er onder weg. Houd er wel rekening mee dat een sticker die nat geplakt wordt iets langer de tijd nodig heeft om goed te hechten. Meet ook de plek goed uit. Een scheef geplakte sticker komt niet erg professioneel over. Bij stickers die uit meerdere onderdelen bestaan, zit er soms een applicatiefolie op. Deze zorgt er voor dat alle onderdelen op de juiste plek van elkaar worden geplakt. Verwijder deze folie dus niet te vroeg.

Wettelijke regels omtrent autostickers

In de wet zijn een aantal regels vastgelegd waar je rekening mee moet houden als je autostickers op je auto wil plakken. Zo mogen bij de voorruit en de zijruiten aan de bestuurders- en de bijrijderskant geen onnodige voorwerpen het zicht van de bestuurder belemmeren. Dit geldt ook voor stickers. Op de andere zijramen en achterruit mag je wel stickers plakken, mits je een rechterbuitenspiegel hebt. Tegenwoordig heeft iedere auto dat wel, maar een oldtimer wellicht nog niet. Omdat autostickers een vorm van buitenreclame zijn, moet je je houden aan de regels die in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van je gemeente zijn vastgelegd. Toch worden autostickers vaak toegestaan, omdat een bedrijfsauto een vervoersmiddel is en geen reclameobject. Check bij twijfel de APV van je gemeente.