De beste tips voor een presentatie

Iedereen heeft het wel eens moeten doen, een presentatie geven. Voor de ene een makkie maar voor een ander een hele opgave. Mensen krijgen stress, omdat ze niet weten welke houding ze moeten aannemen. Praten ze wel snel genoeg. En nog meer van dat soort vragen spelen er door het hoofd van iemand die het moeilijk vindt om te presenteren. Ik heb hieronder een paar tips opgeschreven die je angst voor presenteren kunnen verminderen.

Tip 1: Zorg dat je weet wat je vertelt.

De belangrijkste tip die ik je kan geven is: Zorg dat je dingen van het onderwerp afweet. Als je een presentatie moet houden, dan moet je ervoor zorgen dat je genoeg informatie hebt over het onderwerp. Je kan beter meer tijd investeren in het verdiepen van je onderwerp, dan dat je 20 keer je presentatie gaat oefenen. Als je namelijk weet waar je het over hebt, dan praat je makkelijker erover.

Tip 2: laat iets zien.

Mensen vinden het moeilijk om lang stil te zitten en te luisteren. Laat daarom ook dingen zien. Je kan bijvoorbeeld een presentatie maken op PowerPoint, maar je kan ook een moodboard maken met alle belangrijke informatie erop. Dit zorgt ervoor dat de mensen met meer zintuigen naar je verhaal kijken. Je kan ze namelijk met plaatjes iets makkelijk laten uitleggen.

Tip 3: Wees zelfverzekerd.

Wees trots op jezelf, laat zien wat je kan. Als je zelfverzekerd voor een groep gaat staan, dan gaan de mensen met een ander beeld naar je kijken. De presentatie wordt daar namelijk interessanter door. Ga niet stil een neerbuigend voor de groep staan, als je voor de groep staat met een zelfverzekerde houding dan zal je zien dat de presentatie ook beter verloopt.

Tip 4: Betrek de mensen.

Zorg voor voldoende interactie met de mensen. Stel ze vragen of betrek ze met andere dingen. Dit zal een positief effect geven op de presentatie, omdat de mensen dan zelf ook wat mogen doen. En zorg soms voor een beetje humor in je presentatie, dit maakt mensen aan het lachen en ook dat zal een andere sfeer geven aan de groep.

Dit zijn wat tips voor een presentatie.