De Domtoren in Utrecht: een kleine 700 jaar geschiedenis

De Domtoren, het symbool van de stad Utrecht. Met 465 treden en een hoogte van 112 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Naast dat het de hoogste kerktoren van ons land is, is de Domtoren ook nog eens het hoogste gebouw van Utrecht. Het was namelijk tot kort een ongeschreven regel dat er geen bouwwerk mocht komen die boven de Domtoren uit komt. Inmiddels zijn er echter wel plannen voor een woontoren van 140 meter in de stad. Meer over de fantastische Domtoren en de stad Utrecht lees je hier!

Domtoren: de geschiedenis

In 1321, bijna 700 jaar geleden, is de constructie van de Domtoren van start gegaan. Na 7 jaar bouwen waren er van 1328 tot 1342 geldproblemen, waardoor de bouw stil kwam te liggen. Vervolgens is er nog 40 jaar lang gebouwd, waarna het hoogtepunt van het Domcomplex af was. In 1505 is de kerktoren pas voorzien van klokken, 13 stuks van 30.000 kilo welteverstaan, welke in 1664 werden aangevuld met 35 nieuwe klokken voor het carillon van de kerk.

In die tussentijd vind ik 1580 de beeldenstorm plaats. Allerlei beelden en heiligdommen van de katholieken worden vernietigd en de Domtoren wordt een protestantse kerk. Maar dat is niet alles wat de kerktoren krijgt te weerstaan. Op 1 augustus 1674 raast en namelijk een hevige tornado over Utrecht, waardoor het middenschip van de kerk instort en de kerk en de toren van elkaar gescheiden raken.

Na dat de Domtoren in de voorgaande eeuwen veel heeft moeten doorstaan wordt de kerk van 1836 tot 1841 opgeknapt. Vervolgens worden er tussen 1901 en 1930 nieuwe renovatiewerkzaamheden uitgevoerd en is de kerk in huidige staat.

Plannen voor een gebouw in Utrecht hoger dan de Domtoren

Omdat het in Utrecht regel was dat er geen gebouw boven de Domtoren mocht uitkomen zijn er al meerdere bouwprojecten afgewezen. In december 2018 heeft de gemeente echter groen licht gegeven voor de constructie van drie woontorens, waarvan de hoogste 140 meter wordt. In de torens komen zo’n 1.125 huur en koopwoningen beschikbaar. Wil jij een appartement huren in Utrecht? Dan is het wellicht interessant om dit project goed in de gaten te blijven houden. De torens beloven spectaculaire architectuur, aangezien er wordt aangegeven dat het gebouw die boven de Domtoren uitkomt wel erg bijzonder moet zijn.

Wonen in Utrecht

Naast de fantastische Domtoren en de aantrekkelijke nieuwbouwprojecten heeft Utrecht als stad nog veel meer te bieden. Het is dan ook niet heel gek dat veel starters ervoor kiezen om zich in Utrecht te vestigen. Zoek jij nou ook een huurwoning in Utrecht? Zorg dat je dan online goed research doet om het volledige aanbod te kunnen inventariseren.