De verschillen tussen een aanbouw, opbouw en uitbouw!

Je hebt vast wel eens van de termen “aanbouw”, “opbouw” en “uitbouw” gehoord. Veel mensen denken dat deze begrippen hetzelfde betekenen, en gebruiken ze dan ook regelmatig verkeerd. Deze begrippen betekenen namelijk niet precies hetzelfde. Wat de verschillen zijn, leggen we uit in dit artikel!

Een uitbouw en een aanbouw

Laten we beginnen met het begrip “uitbouw”. Bij een uitbouw wordt er een (belangrijke) muur van je woning doorbroken om zo de ruimte “uit” te bouwen / te vergroten. Dit gebeurt vaak om bijvoorbeeld een keuken uit te breiden. Bij een “aanbouw” hoeft er meestal geen muur gebroken te worden. Hierbij wordt er een nieuwe ruimte “aan” de woning gebouwd. Deze ruimte kan dan vervolgens door middel van een (schuif)deur bereikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een serre. Bij zowel een uitbouw als een aanbouw wordt de woning (of bedrijfsruimte) dus uitgebreid, en in beide gevallen geldt dat de nieuwe ruimte te bereiken is vanuit het hoofdgebouw. Bij de ene wordt er echter een ruimte vergroot, en bij de ander wordt er een extra ruimte aan gebouwd. De Aanbouw Expert kan je helpen bij het zetten van een uitbouw of aanbouw!

Een opbouw

We weten nu wat een uitbouw en een aanbouw zijn. Maar dan hebben we ook nog zoiets als een “opbouw”. Zoals de naam al doet vermoeden wordt hierbij iets “op” een dak gebouwd, omhoog dus. Een bekend voorbeeld hiervan is dakkapel. Echter is dit alleen mogelijk wanneer je een schuin dak hebt. Bij een plat dak kun je zelfs een hele extra verdieping laten plaatsen! Op deze manier maak je dus optimaal gebruik van de beschikbare oppervlakte, zonder tuin te verliezen. De fundering moet hier echter wel sterk genoeg voor zijn, en anders dient deze versterkt te worden. Een extra ruimte ergens bovenop bouwen weegt tenslotte wel wat.

Combineren!

Waarom zou je kiezen, als je ook een combinatie kunt maken? Zo kun je bijvoorbeeld een opbouw op een bestaande garage laten maken, die vervolgens weer aansluit op de eerste verdieping (waardoor je dus óók weer een aanbouw krijgt!). Ook kun je een opbouw laten plaatsen op je nieuwe aanbouw of uitbouw.