De verschillen tussen laserprinters en inkjetprinters!

Iedereen gebruikt wel eens een printer. Maar wist je ook dat er verschillende soorten printers zijn? De twee bekendste zijn laserprinters en inkjetprinters. Voor veel mensen lijken deze twee type printers hetzelfde, maar dat zijn ze niet. Daarom leggen wij in dit artikel de grootste verschillen uit!

Wat is een inkjetprinter?

Zowel een laserprinter als een inkjet printen worden voor hetzelfde doel gebruikt; namelijk printen. Het verschil zit hem echter in de technologie die wordt gebruikt. Bij een inkjetprinter wordt (zoals de naam al doet vermoeden) gebruik gemaakt van cartridges waar vloeibare inkt in zit. Deze heb ongetwijfeld zelf ooit vervangen.

Een inkjet printer is goedkoop in de aanschaf. Daarom zie je dit type het meest terug bij mensen thuis. Een ander voordeel is dat inkjetprinters erg geschikt zijn om foto’s uit te printen. Een nadeel is echter dat de kleine cartridges snel leeg zijn. Wanneer je veel print, kunnen de gebruikskosten dus aardig oplopen.

Wat is een laserprinter?

Bij een laserprinter wordt er géén gebruik gemaakt van inkt cartridges. Hierbij wordt er namelijk gebruik gemaakt van toners. Toners zijn niet gevuld met inkt, maar met poeder. Deze poeder wordt met behulp van licht (een “laser”) en warmte op het papier geprint. Een variant van de laserprinter is de “led printer”. Deze maakt in plaats van een laser gebruik van led-lampjes.

Een laserprinter is een stuk duurder in aanschaf dan een inktjetprinter. Echter zijn de toners een stuk groter dan inktcartridges, en gaan ze langer mee. Ook zijn toners goedkoper, en kan er erg snel geprint worden. Een laserprinter is dus geschikt voor als er erg veel geprint wordt. Daarom vind je deze vaak terug op kantoren! Een nadeel van een laserprinter is echter dat foto’s niet heel mooi afgedrukt kunnen worden.

Ondanks dat inkjetprinters veruit het meest bij mensen thuis voorkomen en laserprinters op kantoren, zijn er ook huishoudens met een laserprinter. Verdiep je dus in de voor- en nadelen van beide types, om te kijken welke het beste bij jouw situatie past!

Printer kopen?

Ben je opzoek naar een nieuwe printer? Kijk dan eens bij Refurbished Printer!