De voordelen van het kopen van haardhout bij een specialist

Wanneer je op zoek bent naar haardhout, is het belangrijk dat je een leverancier kiest die je brandhout van de beste kwaliteit kan leveren. Andere mensen proberen bijvoorbeeld om zelf haardhout te hakken, of andere soorten hout te gebruiken. Dit is echter niet altijd de beste optie. Afhankelijk van wat voor soort hout je gebruikt, kan dit zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je haardhout koopt bij een specialist, weet je dat je hout van hoge kwaliteit krijgt dat goed brandt en veel warmte afgeeft. In dit artikel bespreken we daarom de voordelen van haardhout kopen bij een specialist!

Droog haardhout kopen

Het eerste voordeel van het kopen van haardhout wordt vaak over het hoofd gezien door veel mensen. Als je namelijk vuur wilt stoken, of dit nu voor je kachel in huis is of in de vuurkorf buiten, kun je het beste droog haardhout gebruiken. Dit hout rookt namelijk minder en voorkomt zo dat je de rook ook inhaleert. Als je brandhout koopt bij een specialist ben je er van verzekerd dat het hout goed gedroogd is. Zo is het gelijk klaar voor gebruik. Veel mensen denken namelijk dat pas gekapt hout ook goed bruikbaar is voor het stoken van vuur. Dit is dus niet waar!

Onbehandeld haardhout

Een ander voordeel van het kopen van haardhout bij een specialist is dat dit haardhout schoon is. Dat wil zeggen dat dit hout niet geverfd is of behandeld met bepaalde stoffen om ervoor te zorgen dat het hout langer meegaat. Dit is vaak wel het geval dat hout dat afkomstig is van gebouwen of meubilair. Veel mensen denken dus onterecht dat ze deze soorten hout ook kunnen gebruiken als brandhout. Dit is in verband met je gezondheid en die van anderen om je heen dus beslist geen goed idee! Bij het verbranden van deze typen hout komen er schadelijk stoffen vrij die je vervolgens weer kunt inademen. Gebruik dus altijd onbehandeld haardhout.

Zachthout, hardhout en haardhout

Het laatste voordeel dat wij zullen bespreken gaat over verschillende soorten haardhout. Over het algemeen valt er namelijk een onderscheid te maken tussen zachthout en hardhout waar weer verschillende houtsoorten onder vallen. Over het algemeen geldt dat zachthout minder lang brandt maar vaak wel harder. Dit type haardhout is ook makkelijker om aan te steken. Hardhout brandt over het algemeen langer. Wel is dit type haardhout vaak duurder en moeilijker om te stoken. Als je je haardhout koopt bij een specialist weet je precies met wat voor houtsoort je te maken hebt en wat je kan verwachten. Nu weet jij precies waarom je haardhout het beste bij een specialist kan halen!