Dingen zien er anders uit van bovenaf

Ben jij een fan van hoge hoogtes, of blijf je liever met beide voeten stevig op de vaste grond? Of je nu graag op hoogte bent of niet, je hebt vast en zeker wel eens ergens van bovenaf naar beneden gekeken en gezien wat een andere kijk op de wereld je op deze manier krijgt.

Het grote plaatje

Vliegend in een vliegtuig zie je eindelijk wat je vanaf de grond nooit kunt zien: het grotere geheel. Niet 1 stukje van een rivier, maar ook precies waar hij vandaan komt en in welke richting hij verder stroomt. Niet 1 bergtop, maar een hele bergketen. Niet een stukje van een stad, maar het grotere geheel. Of een eindeloze oceaan, een kustlijn die nooit lijkt te eindigen. Dat blijft mooi! Je ziet de landschappen veranderen, je ziet hoe wegen leiden naar ieder stukje bewoonde wereld en hoe alles precies in elkaar lijkt te passen.

Je hoeft niet per se in een vliegtuig te stappen om de wereld van bovenaf te bekijken. Er zijn prachtige boeken met luchtfoto’s van bijzondere plekjes, om je heerlijk aan te vergapen. En ook op andere momenten zie je de aarde, of een heel klein stukje ervan, van bovenaf. In een reuzenrad bijvoorbeeld, altijd een populaire attractie en een manier om even aan het drukke leven op de grond te ontsnappen. In natuurgebieden vind je ook regelmatig uitkijktorens, waarop je verder kunt kijken dan vanaf de grond. Grote kans dat je op deze manier bijzondere dieren ziet, of kunt genieten van prachtige weidse uitzichten.

Liever op de grond?

Blijf je liever op de grond, zijn hoogtes echt niets voor jou? Dan heb je vast de wereld wel eens van bovenaf bekeken op je computer. Vrijwel de gehele wereld is inmiddels met luchtfoto’s in kaart gebracht, wat ervoor zorgt dat je je eigen stad en eigenlijk ieder plekje waar je benieuwd naar bent van bovenaf kunt zien. Sommige programma’s leveren niet alleen ‘platte’ foto’s, maar laten je gebieden ook bekijken alsof je een vogel bent: hartstikke mooi!

Met de introductie van de drone is er nog een manier gekomen om de wereld van bovenaf te bekijken. Terwijl jij veilig op de grond staat, laat je je drone de lucht in gaan en beelden maken die je vanaf de grond nooit zou kunnen maken. Een lichte drone als de DJI Spark kan al prachtige beelden maken. Een hele mooie manier om te experimenteren met luchtfotografie en zelf de plekjes uit te kiezen die je graag van bovenaf zou willen vastleggen.