Doe je voordeel met zakelijke telefonie

Als bedrijf of ZZP’er heb je recht om kosten die je maakt voor de zaak af te trekken. Eén van die zaken die aftrekbaar zijn, is het gebruik van een telefoon voor de zaak. Veel werknemers of ZZP’ers sluiten een zakelijk abonnement af of trekken de kosten van een nieuwe telefoon af van de belasting. Hierbij is het wel belangrijk dat de kosten ook echt alleen zakelijk zijn. Kosten die gemaakt worden voor privégesprekken, of een telefoon voor privégebruik zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Zakelijk bellen met een privéabonnement

Het is mogelijk om zakelijk te bellen met een privéabonnement. De kosten die je voor het bedrijf maakt, mag je dan aftrekken van de winst. Je kunt dit doen door per factuur het aantal MB’s en belminuten bij te houden die je maakt voor de zaak, maar je mag ook een schatting maken. De Belastingdienst gaat uit van redelijkheid hierin. Bij controle van de Belastingdienst moet je de kosten kunnen verantwoorden.

De voordelen van zakelijke telefonie

Zoals hierboven aangegeven hoef je niet per se een zakelijk abonnement af te sluiten om gebruik te mogen maken van de fiscale voordelen. Echter kost het je wel veel tijd om te berekenen welke kosten je privé hebt gemaakt en welke kosten je zakelijk hebt gemaakt. Het afsluiten van een zakelijk abonnement scheelt je niet alleen tijd (tijd is geld), maar het is ook een stuk overzichtelijker. Je kunt gemakkelijk de totale abonnementskosten aftrekken van zowel de inkomsten- als omzetbelasting. Tevens wordt er duidelijk de abonnementskosten exclusief BTW getoond.
Met zakelijke telefonie kun je je privé en werk ook beter gescheiden houden. Je ontvangt bijvoorbeeld geen appjes of telefoongesprekken van je klanten op je privételefoon. Wel zo prettig als je vrij bent. Je kunt je zakelijke telefoon gewoon uitzetten in het weekend en op maandagochtend weer aan doen. Als je op je privételefoon bereikbaar bent voor collega’s of klanten en je ontvangt in het weekend een berichtje, dan is het toch moeilijker om daar niet op te reageren. Voor je het weet ben je alweer een uur bezig met je werk op je vrije zaterdagochtend.

Let op: een vaste telefoonlijn is niet fiscaal aftrekbaar, omdat de Belastingdienst dit als privébezit ziet. Een tweede telefoonlijn voor in je kantoor kan echter wel fiscaal worden afgetrokken van de inkomsten- en omzetbelasting.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.