Drie handige tips voor startende zzp’ers

Nederland is één van de Europese landen met het meeste mensen die werken als zzp’er. In Nederland is iets meer dan 12% van de inwoners actief als zelfstandig ondernemer. Werken als zzp’er is ideaal voor mensen die graag en goed zelfstandig kunnen werken. Daarnaast mag je volledig zelf bepalen welke opdrachten je wel of niet aanneemt. In dit artikel geef ik drie handige tips voor startende zzp’ers.

  • Maak gebruik van een realistisch uurtarief

De meeste startende zzp’ers vinden het lastig om een realistisch uurtarief te bepalen. Sommige zzp’ers kiezen ervoor om in het begin een laag tarief te hanteren om zoveel mogelijk opdrachtgevers binnen te halen. Dit is echter één van de meest voorkomende fouten die startende zzp’ers maken. Door in het begin een laag uurtarief te hanteren, wordt de kans kleiner dat deze opdrachtgevers in de toekomst opnieuw een samenwerking met je aan willen gaan als je later een hoger uurtarief hanteert. Daarnaast kan het de indruk wekken dat je minder professioneel bent dan de rest. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

  • Zelf je verzekeringen en pensioen regelen

Als zzp’er ben je verplicht om zelf je verzekeringen en pensioen te regelen. Er zijn ontzettend veel verzekeringen om af te sluiten, maar de meeste startende zzp’er sluiten in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering en een AOV af. Een AOV dekt het risico voor het geval dat je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast bouw je ook niet meer automatisch je pensioen op. Veel startende ondernemers kiezen ervoor om in het begin nog niet te sparen voor hun pensioen, omdat ze het geld simpelweg nodig hebben om rond te komen. Het is echter wel belangrijk dat je hier na de start zo snel mogelijk voor gaat sparen.

  • Leg alle overeenkomsten op papier vast

Logischerwijs wil je meteen beginnen met het binnenhalen en uitvoeren van opdrachten. Het is van groot belang dat je voordat je begint alle gemaakte afspraken en overeenkomsten duidelijk op papier vastlegt. Hierdoor wordt het duidelijk wat er van beide partijen wordt verwacht. Dit voorkomt eventuele juridische problemen en dat zal de samenwerking ongetwijfeld ten goede komen.

Wil je graag meer informatie over AOV? Neem dan zeker een kijkje bij Tulpenfonds. Zij zijn een betrouwbare en ervaren verzekeringsmaatschappij, ook voor zzp’ers.