Een IP camera, wat is dat eigenlijk?

Voor veel mensen is de IP camera nog een grote onbekende. Op zich is dit niet heel verwonderlijk, want de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Zo kan iets dat je een jaar geleden hebt gekocht inmiddels alweer verouderd zijn of ingehaald zijn door die voortgang. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in en om de werkplek (of thuis) gebruik te maken van een beveiligingscamera. Dit is een ontwikkeling waar je natuurlijk niet mee te maken wil krijgen, maar de andere kant van het verhaal is dat we in een maatschappij leven waarin criminaliteit nog steeds vaak voorkomt. De sociale controle zoals we die jaren geleden kenden is echter niet meer en daar maakt het boevengilde maar wat graag gebruik van. Een IP camera als beveiligingscamera ophangen kan voldoende afschrikkend werken en is dan ook een uitstekende manier om jouw bezittingen te beschermen. Maar voordat je overgaat tot aankoop van een IP camera is het goed er iets meer van te weten. In dit artikel komen we aan deze behoefte die bij velen bestaat tegemoet.

 

ip camera

 

De IP camera voor beveiliging op afstand

Een eenvoudige beveiligingscamera geeft misschien best een goed gevoel, maar je kunt tot op zekere hoogte vraagtekens zetten bij het nut van deze goedkopere camera’s. Immers, stel dat er toch ingebroken wordt, dan kom je hier vaak (te) laat achter. Met te laat bedoelen we in dit geval als het kwaad al is geschied. Voorkomen van is vele malen beter en juist met het oog op preventie is de IP camera uitstekend in te zetten en te gebruiken. Een IP camera lees je namelijk in tegenstelling tot veel andere camera’s heel gemakkelijk op afstand uit. Je kan er als het ware op inloggen en wat dit betreft staan tablet, pc, laptop en natuurlijk ook de smartphone je ter beschikking. Op deze manier kun je “live” zien wat er thuis gebeurt. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je direct in actie kunt komen als je ziet dat er bijvoorbeeld een poging tot inbraak wordt ondernomen. Gelukkig is het hierbij niet nodig om steeds naar de beelden van thuis te zitten staren. Een beetje IP camera stuurt jou een berichtje, in de vorm van bijvoorbeeld een mailtje, een sms of een appje zodra er iets aan de hand is. Dit registreert de IP camera door middel van een bewegingssensor. Voor het gebruik op jouw mobieltje moet je dan wel een IP camera app installeren. Uiteraard is deze IP camera app beschikbaar voor alle gangbare typen mobiele telefoons.

 

De bekabelde IP camera of de wifi camera?

Een IP camera moet natuurlijk wel met internet verbonden zijn om te kunnen functioneren. De camera zal je dan ook met jouw internet router moeten verbinden. Je kunt dit op twee manieren doen. De eerste is tegelijk de meest betrouwbare manier en dat is kiezen voor de bekabelde variant. Hiermee ben je verzekerd van een goede en betrouwbare verbinding. De tegenhanger van de bekabelde IP camera is de zogenoemde wifi camera. Het voordeel van dit type is dat je geen kabel hoeft te trekken en je bent wat vrijer in het kiezen van de plaats van de IP camera. Nadeel is echter dat een wifi verbinding “gestoord” kan worden.

 

Vaste camera of draadloze camera?

Tot slot staan we nog even kort stil bij twee andere typen camera’s, namelijk de vaste camera en de draadloze camera. Buitenshuis en op het werk zal verreweg het meest gekozen worden voor de vaste camera. Binnenshuis echter is dit een ander verhaal. Hier kan het juist heel praktisch zijn om te kiezen voor een draadloze camera. Je kunt zo’n camera in elke bedrijfsruimte plaatsen waar je die nodig hebt. Ook als je thuis kleine kinderen hebt is het handig als je ze in de gaten kan houden als jijzelf in een andere ruimte bent. De draadloze variant maakt het gemakkelijk om de camera neer te zetten in de ruimte waar de kinderen zijn en zo hoef je niet in elke ruimte een IP camera op te hangen. Want beveiligen en beschermen is goed, hierin doorslaan niet.