Hoe sluit je een laadpaal aan?

Als je thuis een laadpaal wil plaatsen moet je meterkast er wel klaar voor zijn. Een laadpaal moet namelijk worden aangesloten op een aparte groep in de meterkast. En voor sommige laadpalen moet je aansluiting worden verzwaard naar 3 fasen.

Kort samengevat:

  • Het laadpunt moet op een aparte groep worden aangesloten.
  • Als je auto er voor geschikt is sluit deze aan op een 3-faseaansluiting.
  • Laat het werk altijd uitvoeren door een erkend installateur.

Een aparte stroomgroep.

Als je in je meterkast kijkt zal je aardlekschakelaars vinden, deze zijn aangesloten op maximaal vier stroomgroepen. Voor een nieuw laadpunt zal er altijd een nieuwe en aparte stroomgroep moeten worden aangesloten.

Dit omdat een laadpaal veel stroom verbruikt. Als de laadpaal bijvoorbeeld op de keuken groep word aangesloten, kan het zijn als je waterkoker, vaatwasser, oven en tegelijk aan hebt, en je auto oplaad, je te veel stroom verbruikt. Hierdoor zal de groep zichzelf uitschakelen en heb je geen stroom meer, dat wil je natuurlijk niet.

1 of 3 fasen meterkast?

De meeste nederlandse huizen hebben een 1-fase aansluiting (1x 35 ampère) of 3 fasen (3x 25 ampère). Bij een 3 fasen aansluiting komt het stroom binnen met een kabel met 4 aderen (3 fase en een nul), bij een 1-fase aansluiting zal dit twee aderen zijn. Een 3-fase aansluiting zal voornamelijk gebruikt worden voor apparaten die veel capaciteit nodig hebben, denk aan yacuzzi, warmtepomp, zaagtafels etc.

Je kan gemakkelijk achterhalen of je een 1 -of 3 fase aansluiting hebt. Dit kan je zien door de hoofdzekering te bekijken in je meterkast. Heb je 1 hoofdzekering, dan heb je een 1-fase aansluiting. Zie 3 hoofdzekeringen, dan heb je een 3-fase aansluiting.