Een serverkast of patchkast voor thuis? De normaalste zaak van de wereld

Bij het horen van het woord serverkast denk je wellicht al snel aan grote bedrijven die hier hun kwetsbare apparatuur in hebben veiliggesteld. Dit is zeker waar, want het is ook met name het bedrijfsleven waar je de patchkast vooral aantreft. Maar dit verandert snel en heeft alles te maken met het feit dat wij thuis meer en meer apparatuur hebben staan. En als we willen dat bedrijven zorgvuldig omgaan met hun servers en dergelijke, waarom zou dit dan niet voor jezelf gelden? Steeds meer mensen beseffen dit en schaffen een serverkast of patchkast aan voor thuis. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, want niet alleen berg je jouw apparatuur (router, ftp server en dergelijke) veilig op, ook doe je dit netjes en overzichtelijk en heb je alle apparatuur handig op slechts één plaats ondergebracht.

server

De juiste indeling van een patchkast

Een patchkast, zoals de serverkast ook wel wordt genoemd, biedt zoals gezegd een nette opbergmogelijkheid voor vaak dure en kwetsbare apparatuur. Wanneer je besluit om er eentje aan te schaffen, dan is het goed om te weten dat je rekening moet houden met de indeling ervan. Apparatuur geeft namelijk warmte af en uiteraard geldt hierbij dat het ene apparaat meer warmte afgeeft dan het andere. Uiteraard is een serverkast dusdanig ontworpen dat er voldoende rekening mee is gehouden dat deze warmte afgevoerd moet worden. Toch is het aan te raden om die apparaten die de meeste warmte afgeven te verdelen over de beschikbare ruimte. Met andere woorden, plaats deze niet allemaal direct boven elkaar in de patchkast, maar laat hier of ruimte tussen of kies ervoor om er apparaten tussen te plaatsen die minder warmte afgeven. Op deze manier voorkom je oververhitting in de serverkast. Dit bevordert de levensduur van de apparatuur en draagt zeker ook bij aan het voorkomen van storingen.

Waar een patchkast of serverkast neer te zetten?

Indien de beschikbare ruimte voor een serverkast of patchkast geen probleem is, dan kun je dit soort kasten eigenlijk overal plaatsen. Het meest voor de hand liggend echter is de meterkast, omdat daar vaak veel apparatuur al samenkomt of al is aangebracht. Er zijn echter ook veel mensen die een eigen werk- of hobbykamer hebben en ook dit is een ideale plaats voor het plaatsen van deze kasten. Het grote voordeel is dat je kunt kiezen uit verschillende modellen. Zo zijn er wandmodellen en op zich staande kasten verkrijgbaar. En dit uiteraard in verschillende afmetingen die variëren van een “mini model” tot kasten van meer dan twee meter hoog. Ga je een serverkast kopen, dan moet het wel heel raar lopen als je er niet eentje kunt vinden in de maatvoering die past bij jouw wensen.

Accessoires bij een serverkast

Met alleen een patchkast ben je er alleen nog niet. Een patchkast wordt namelijk in de meeste gevallen geleverd zonder de broodnodige accessoires die je nodig hebt om effectief gebruik te kunnen maken van dit soort kasten. Bij accessoires moet je in dit geval denken aan zaken als een patchpaneel, kabelgeleiders, extra stopcontacten, maar ook kunnen zaken als toetsenbord, muis en monitor hier van toegevoegde waarde zijn. In het geval je wil dat er bij stroomuitval geen schade wordt aangericht, dan is het kiezen voor een accu unit een optie. Zodra de stroom dan toch eens uitvalt, bijvoorbeeld door blikseminslag, dan wordt er direct overgeschakeld op de accu unit.

 

Een serverkast of patchkast kopen doe je natuurlijk niet zomaar in een willekeurige winkel. Stel dat je überhaupt al een fysieke winkel kunt vinden die zowel een patchkast als serverkast in het assortiment heeft, dan is de keuze hier vaak erg beperkt. Internet biedt wat dit betreft uitkomst en hier ben je ook prijstechnisch beter af. Dit geldt overigens niet alleen voor de kasten zelf, maar zeker ook voor de genoemde accessoires als het patchpaneel. Bovendien wordt de serverkast of patchkast dan bij je thuisgebracht en dit scheelt je weer een hoop sjouwen.