Een zaklamp voor elke situatie waarin je er een nodig hebt

Sommige dingen zijn zo standaard aanwezig dat je ze eigenlijk pas mist als ze er plotsklaps niet meer zijn. Licht is daar zonder meer een goed voorbeeld van. In onze moderne maatschappij is er overal en altijd licht. Worden we in het donker wakker, dan doen we het licht aan. Zelfs overdag op kantoor branden de lampen. Maar wat als er nu ineens even geen licht meer is? Zelfs al gebeurt het gelukkig vrijwel nooit, bij een stroomuitval is het belangrijk om wat reserve licht achter de hand te houden. Bijvoorbeeld in de vorm van een zaklamp. Makkelijk, snel, en ideaal om toch je weg in een donkere ruimte te kunnen vinden.

 

zaklamp

 

In de auto

Natuurlijk is een zaklamp voor nog veel meer situaties handig dan alleen bij stroomuitval. Zo is het standaard aan te raden om er eentje in je auto te hebben liggen. Auto`s hebben namelijk de neiging om pech te krijgen op de meest vervelende momenten en plekken. Bijvoorbeeld ’s avonds laat, midden op een donker pad. Heb je een lekke band, dan kun je op zo’n moment eigenlijk niet zonder een goede zaklamp om jezelf te verlichten en de band te vervangen. Daarnaast is het gevaarlijk als mensen je niet kunnen zien. Hoe donkerder het is, hoe groter het verschil dat een kleine lamp kan maken.

 

Op de camping

Een ander voorbeeld is de camping. Ook hier is een zaklamp bijna een eerste levensbehoefte. Veel campings zijn tegenwoordig goed verlicht, maar er zijn ook nog genoeg campinghouders die het leuk lijken te vinden om de verlichting zo minimaal mogelijk te houden. Misschien kunt u zich die keer nog herinneren dat u midden in de nacht de weg zocht naar het toilet? Met een lamp in de hand gaat dat zonder meer een stuk makkelijker. En bovendien loop je dan ook minder kans om je voet te verstuiken vanwege die onzichtbare kuil in de weg.

 

Noodzakelijk

Zaklampen zijn dus niet alleen handig, maar soms ook noodzakelijk. Jammer genoeg zijn het juist ook dingen waar je eigenlijk nooit aan denkt en dus ook vergeet te kopen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook gewoon de zaklamp op je telefoon gebruiken. Ideaal voor als je snel ergens licht moet hebben. Voor stroomuitval of voor in de auto is dit echter veel minder ideaal. De lamp op je mobiel is namelijk vrij zwak en bovendien vreet je telefoon stroom. Stroom die je bij een pechsituatie vast anders wilt gebruiken.

 

Veel keus

Ga je een zaklamp kopen bij zaklamp-verkoper, dan is er enorm veel keus. Soorten zaklampen variëren van minuscule sleutelhanger zaklampen tot enorm krachtige maglites, die bijna tweehonderd meter vooruit kunnen schijnen. En natuurlijk zitten daar ook nog heel veel modellen tussen in. Verder is er ook keuze uit lampen met duurzame LEDs en tussen een wel of niet oplaadbare zaklamp. Elke lamp heeft daarbij weer zijn eigen voor- en nadelen. Voordat je er eentje gaat kopen kan het dus handig zijn om eerst te weten welke soort zaklamp welke eigenschappen heeft en natuurlijk ook welk prijskaartje daar aan hangt.

 

Altijd bij de hand

De hand zaklamp is zonder meer het meest verkochte en gebruikte model zaklamp. Sterker nog, als je iemand zou vragen om een zaklamp te tekenen, dan is de kans vrijwel honderd procent dat hij of zij een handlamp voor je tekent. Een hand zaklamp heeft veel voordelen en maar weinig nadelen. Het bereik is ongeveer twintig meter. Niet ideaal dus voor een excursie in het nachtelijke bos, maar wel prima voor de eerder genoemde stroomuitval. Ook voor op de camping is de handlamp altijd erg geliefd. Ga je daar met een erg sterke lamp rondlopen, dan is de kans nogal groot dat je mensen gaat verblinden. Onnodig te zeggen dat je daar geen vrienden mee maakt. Het grootste voordeel van de handlamp is echter de prijs. Aangezien ze tegenwoordig in China letterlijk aan de lopende band worden gemaakt, kun je er al eentje kopen vanaf een paar euro. Een oplaadbare zaklamp kost iets meer.

 

Lamp voor in het bos

Vind je een hand zaklamp net iets te gewoontjes? Dan kun je natuurlijk altijd voor de overtreffende trap gaan. Voor een paar tientjes koop je al een heuse outdoor zaklamp. Zoals de naam al zegt is dit model vooral geliefd bij groepen mensen die veel buiten komen, zoals scouting clubs en buitensporters. Ben je van plan om binnenkort een dropping te doen? Koop dan dit model lamp. Voor slechts een beetje extra geld heb je dan een lamp die geen twintig, maar wel honderd meter ver schijnt. Daarmee maak je toch net even wat extra indruk. Bovendien is het ook gewoon heel praktisch om buiten de bebouwde kom een sterke zaklamp te gebruiken. Je zicht is stukken beter en ook andere mensen kunnen jou heel goed herkennen. Veel outdoor lampen hebben bovendien een sterk rubberen omhulsel en zijn waterdicht. Laat het avontuur maar komen.

 

De gestrande auto

Dan de beste lamp voor de gestrande auto in het donker die we hiervoor al noemden. Daarvoor kun je zonder meer het beste een hoofdlamp kopen. Dit is in principe hetzelfde als een handlamp, maar dan met een elastische band die je om je hoofd kunt trekken. Zo houd je beide handen vrij, terwijl je toch een goede belichting hebt. Ideaal dus om die band te vervangen. Maar ook een geliefd model bij grotexpedities en nordic walkers die van het donker houden. Heb je licht nodig, maar tegelijk ook allebei je handen? Koop dan een hoofdlamp. Ook hier vallen de prijzen erg mee. Je koopt er al eentje vanaf vijf euro.

 

De Maglite

Natuurlijk is dit verhaal niet compleet zonder de meest krachtige zaklamp te noemen die op dit moment in omloop is: de Maglite, ook wel de tactische zaklamp genoemd. Dit model is – naar verluidt – geliefd bij Navy Seals, bij politieagenten in een achtervolging en bij maffiagangsters uit Chicago. Maar ook de gewone consument heeft er veel voordeel van. Een groot pluspunt van een Maglite is dat de betere modellen maar liefst 180 meter ver schijnen. Daarmee kun je natuurlijk heel ver voor je uit kijken. Daarnaast heeft deze lamp nog een groot voordeel. Op het moment dat je de zaklamp aan doet en hem ineens in iemands gezicht schijnt, is deze totaal verblind en daardoor tijdelijk uitgeschakeld. Een heel tactische zaklamp dus om in huis te hebben tegen inbrekers en ander gespuis.