Eigen onderneming starten? Zo verlaag je de risico’s!

Een eigen onderneming starten is leuk en spannend, maar het kan ook heel risicovol zijn. Je investeert tijd, moeite en geld in een onderneming, dus dan wil je natuurlijk niet dat je er binnen de kortste keren weer mee moet stoppen. Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk, evenals een aantal andere zaken om het risico te verlagen. Benieuwd welke dat zijn? In deze blog geven we je een aantal tips hoe je het risico van het starten van een eigen onderneming kunt verlagen.

Ga niet direct all-in

Ten eerste is het niet verstandig om direct all-in te gaan. Hiermee bedoelen we dat je niet meteen ontslag hoeft te nemen bij je baan, en niet meteen ontzettend veel geld hoeft te investeren in je onderneming. Doe het rustig aan, en kijk hoe het loopt. Dit is een stuk minder stressvol voor jou als startende ondernemer, omdat je nog steeds genoeg inkomsten hebt om van te kunnen leven.

Schrijf een uitgebreid ondernemingsplan en financieel plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schrijf dus een uitgebreid ondernemingsplan en financieel plan waarin je alle aspecten van je onderneming uiteenzet. Doe onderzoek naar de behoefte van je klanten, verken de grootte van de markt en bereken wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn. Zo weet je zeker of het verstandig is om met je onderneming te starten.

Schakel een advocaat in

Ook op juridisch gebied komt er veel bij kijken als je een eigen onderneming start, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid. Er moet een rechtsvorm worden gekozen, waar bepaalde rechten en plichten bij horen. Ook moeten er voorwaarden en contracten worden opgesteld. Natuurlijk wil je niet het risico lopen dat er een foutje in deze voorwaarden of contracten te vinden is. Daarom kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Deze kan alle belangrijke documenten voor je opstellen, waardoor je dit risico verlaagt. Ga je een eigen onderneming starten? Dan kun je terecht bij SWDV Advocaten.

Zoek direct klanten

Bovendien is het verstandig om direct klanten te zoeken. Zo weet je meteen of er voldoende vraag is naar je product, en of het dus verstandig is om je bedrijf door te zetten. Ook leer je hier ontzettend veel van. Je leert namelijk hoe het is om contact te hebben met klanten, hoeveel ze willen betalen voor je product, welke feedback je krijgt en of je het zelf wel leuk vindt.

Sluit verzekeringen af

Iedereen kan wel eens ziek worden of om een andere reden een tijdje niet kunnen werken. Als je voor een werkgever werkt is dit vaak geen enkel probleem, omdat je gewoon krijgt doorbetaald. Maar als ondernemer is dit een ander verhaal. Je kunt namelijk niet meer werken, waardoor je ook geen inkomsten meer binnenkrijgt. En dat is ontzettend vervelend! Daarom is het verstandig om je goed te verzekeren. Zo krijg je alsnog een bepaald bedrag uitgekeerd om gewoon van te kunnen leven.