Enkele belastingtechnische veranderingen per 2021

Het nieuwe jaar is net van start en dat betekent dat er wederom enorm veel veranderd in ons belastingklimaat! Ieder jaar weer worden er enkele veranderingen doorgevoerd door de overheid. Het is als Nederlander goed om op de hoogte te zijn van deze veranderingen. In sommige gevallen kosten deze veranderingen jou extra geld, maar in sommige gevallen kunnen ze je ook geld besparen! In deze blog geven we je enkele voorbeelden van veranderingen in het belastingklimaat die per 1 januari van kracht zijn gegaan.

Verandering heffingskorting

Er stond een verandering in de heffingskorting gepland voor het jaar 2022. Deze is echter één jaar naar voren getrokken en is dus van kracht per 1 januari 2021. Concreet betekent dit voor iedere Nederlander dat je 126 euro extra belastingvrij kunt verdienen. Deze regel is doorgevoerd om de Nederlander weer meer aan het werk te krijgen! Het afgelopen jaar is het aantal Nederlanders dat niet werkt enorm hard gestegen door de corona crisis en middels deze regeling probeert de overheid de mensen weer aan het werk te krijgen. Voor jou als werkgever betekent dit ook dat je hier rekening mee moet houden. Als kleine ondernemer zul je hier verder geen omkijken naar hebben. Voor grotere ondernemers is het wel raadzaam om hier even contact over op te nemen met je salarisadministratie Groningen!

Vliegbelasting

In het kader van het milieu is er per 1 januari vliegbelasting van kracht. Concreet betekent dit dat iedereen die ouder is dan 2 jaar extra geld betaald voor een vliegreis vanuit Nederland. De vliegbelasting is vastgesteld op €7,845 en is van kracht voor iedere vliegreis die als startpunt Nederland kent. Dit is een belasting die je niet direct zelf aan de overheid hoeft te betalen, maar je waarschijnlijk wel direct merkt in de vliegticketprijzen. De luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om voor iedere passagier dit bedrag door te rekenen. Het is dus te verwachten dat ze dit bedrag gewoon bij op de vliegticketprijs doen!

Belastingontwijking

Nederland staat al decennia lang bekend als belastingparadijs. De overheid wil hier eigenlijk vanaf en heeft daarom enkele regelingen getroffen omtrent belastingontwijking. Door op iedere transactie die via een door Nederland niet te belasten land gaat in Nederland te belasten hoopt de overheid meer geldstromen in Nederland te houden. Als je momenteel gebruik maakt van internationale constructies om zo min mogelijk belasting te betalen is het aan te raden om de constructie nog eens goed te bekijken. Het kan zijn dat je na een goed Belastingadvies Groningen te horen krijgt dat je per 2021 de kasstromen beter binnenlands kunt houden.