FietsenPlaats: Nieuwe fiets of tweedehands fiets kopen?
|De verkoop van fietsen vertoont een stijgende lijn. Dit na een kleine dip, die gelukkig niet al te lang aanhield. Hoewel nieuwe fietsen ten opzichte van vroeger veel goedkoper zijn geworden, is het nog steeds een behoorlijke uitgave. Daar tegenover staat dat een nieuwe fiets uitzoeken toch eigenlijk ook wel heel erg leuk is. ‘Nieuw’ wordt vandaag de dag steeds vaker vervangen door ‘andere’. Met andere woorden, mensen kopen steeds vaker een andere fiets in plaats van een nieuwe. Een andere is in dit geval een tweedehands stalen ros. En waarom ook niet? Er zijn genoeg online fietsenplaatsen waar je uitstekende tweedehands fietsen kunt kopen. In dit artikel zetten we de belangrijkste plussen en minnen van het kopen van een tweedehands fiets tegenover elkaar. Benieuwd waar jij voor kiest!
Prijsvoordeel
Het zal je vast niet verbazen dat het prijsvoordeel van een tweedehands fiets tot één van de grootste voordelen gerekend mag worden. Hierbij aangetekend dat het er wel een beetje aan ligt via welk kanaal, bijvoorbeeld een online fietsenplaats, je op zoek gaat. Kies je voor gemak? Dan kom je al snel uit voor online op zoek gaan naar een gebruikte fiets. Je loopt dan het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Zeker wanneer je op een veilingsite terecht komt, dan kan het nog wel eens zo zijn dat je je mee laat slepen in het gevecht om de betreffende kavel te winnen. Ook platforms die vraag en aanbod samenbrengen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat de prijs opgedreven wordt. Hou dit goed in de gaten, want voor je er erg in hebt is het prijsverschil met nieuwe fietsen verwaarloosbaar.
Je kunt er ook voor kiezen om de kleine advertenties in je lokale huis-aan-huis blad door te spitten. Meer dan eens kom je hier gebruikte fietsen in tegen. Pak je direct de telefoon, dan is de kans heel groot dat je voor weinig geld een andere fiets koopt. Ditzelfde geldt als je bij de supermarkt de advertenties op het prikbord even checkt.
Technische staat en onderhoud
Tsja, je hebt online een advertentie gezien van een gebruikte fiets die jij eigenlijk wel heel erg ziet zitten. De foto’s van de fiets zien er goed uit, dus alles lijkt prima in orde. Helaas is de praktijk maar al te vaak toch net even anders. Ga je de fiets ophalen, dan blijkt de technische staat ervan behoorlijk minder te zijn dan beschreven in de advertentie. Ook de foto’s blijken niet van de fiets te zijn die voor je staat, maar zijn gewoon van internet geplukt. Een grote teleurstelling is dan je deel en één ding is zeker……je gaat zonder nieuwe tweedehands fiets weer naar huis. Is dit je overkomen via een advertentie op een online fietsenplaats platform? Dan kun je hier een klacht of een review over de verkopende partij achterlaten. Of dit iets uithaalt is maar zeer de vraag, maar het is in elk geval een mogelijkheid die je kunt benutten. Het komt er dus op neer dat je wel eens pech kunt hebben met een gebruikte fiets. Als de fiets niet goed is onderhouden, dan is het meestal een kwestie van tijd dat dit problemen geeft. Met een nieuwe fietsenplaats fiets zal je hier niet zo snel last van hebben.
Garantie en service
Koop je een nieuwe fiets, dan mag je ervan uitgaan dat je garantie hebt op deze aankoop. Een beetje afhankelijk van het model en de aanschafprijs, maar vaak is een eerste servicebeurt ook nog eens bij de prijs inbegrepen. Koop je een gebruikte fiets via een particulier, dan heb je geen garantie en natuurlijk kun je ook geen aanspraak maken op een servicebeurt of iets dergelijks.
Echter, erkende (online) fietsenwinkels verkopen naast nieuwe, ook vaak gebruikte fietsen. Een servicebeurt zal niet onder de aanschafprijs vallen en garantie misschien ook niet direct, maar is er korte tijd na aankoop van de fiets toch iets mis, dan moet het wel heel raar lopen als de verkopende partij dit niet netjes met je oplost. Deze zit immers niet te wachten op klachten of een slechte review.
Tweedehands kopen = duurzaam kopen
Het milieu is voor steeds meer mensen reden om niet langer te kiezen voor nieuw, maar voor gebruikt. Hiermee geven ze een signaal af dat er niets mis is met, in dit geval een gebruikte fiets. En eerlijk is eerlijk, het is aan één kant ook best wel zonde te noemen dat veel gebruikte fietsen op de schroothoop belanden, terwijl hier niets of nauwelijks iets mis mee is. Even een poetsbeurt of een kleine reparatie en je hebt misschien nog wel jaren plezier van een fiets die anders ten dode was opgeschreven. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is de aanschaf van een gebruikte fiets dan ook zeker een voordeel te noemen.
Let op, let op!
Zeker op een fietsenplaats op internet is het niet alleen maar lof en hosanna wat betreft aanbieders van gebruikte fietsen. Gelukkig is het merendeel ervan te goeder trouw, maar er zitten ook een flink aantal oplichters tussen. Deze laatste groep beloofd je gouden bergen en een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Trap hier dan ook niet in, want dat is dan ook meestal wel het geval. Heb je toch een goed gevoel over de fiets en de verkoper, wacht dan met betalen tot je de fiets hebt of in levende lijve hebt gezien. Van tevoren geld overmaken is vrijwel zeker je geld kwijt zijn. Je kunt vervolgens fietsenplaats klachten achterlaten, bijvoorbeeld in de vorm van een review, maar weet dat de vogel allang gevlogen is en waarschijnlijk alweer onder een nieuwe naam actief is. Natuurlijk kan je dit ook overkomen bij het kopen van een nieuwe fiets. Check gewoon de verkoper en wanneer het niet goed voelt, verbreek dan direct alle contact. Aanbieders en fietsen genoeg, dus kijk rustig verder en uiteindelijk kom je echt wel die nieuwe of andere fiets tegen.