Headset: juiste keuze voor uiteenlopende toepassingen

Een headset is een hoofdtelefoon, meestal uitgerust met een microfoon die ermee verbonden is. Vroeger beperkte het gebruik van een hoofdtelefoon zich tot het beluisteren van muziek. Als je niet wilde dat je buren zich ergerden aan je al te luide muziekinstallatie, moest je je toevlucht nemen tot een hoofdtelefoon. Om te luisteren naar muziek gebruikt men een headset nog steeds. Maar er bestaan tegenwoordig meerdere toepassingen waar een hoofdtelefoon met een microfoon goed van pas komt. Denk maar aan het handsfree telefoneren in je wagen. Ook gamers maken dankbaar gebruik van headsets. Terwijl je optimaal geniet van het geluid bij de game die je aan het spelen bent, praat je gelijktijdig online met je medespelers. Headsets voor kantoormedewerkers zijn eveneens erg handig. Je hebt geen last van het rumoer in je omgeving terwijl je met een klant aan het bellen bent. Met een draadloze headset beschik je over een maximale bewegingsvrijheid. Terwijl je een telefoongesprek voert, heb je je twee handen vrij om bijvoorbeeld iets op te zoeken op je PC. Headset-verkoper gaat in dit artikel wat dieper in op de verschillende soorten en hun toepassingen.

 

Headset

 

Voor gamers

Gamers willen zich concentreren op hun spel en wensen daarom zoveel mogelijk omgevingsgeluiden buiten te sluiten. Voor een gamer is het meest geschikte model van headset een zogenoemd ‘on ear’ type. Deze modellen zijn zowel in bedrade als in draadloze uitvoeringen verkrijgbaar. Wil je een Playstation 4 headset of een Xbox One headset? In de handel vind je ze allemaal. Vaak beschikken deze modellen over surround geluid, zodat je helemaal kunt opgaan in het spannende geluid van je game. De meeste headsets voor gamers maken gebruik van een microfoon op een zogenoemde ‘boom’. Deze plaats je in elke gewenste positie, zodat je er heel comfortabel gebruik van kunt maken. Draadloze headsets werken via bluetooth of met een USB wireless adapter.

 

Voor op kantoor

Wat is er gemakkelijker dan je vrij te kunnen bewegen en je handen te kunnen gebruiken terwijl je met iemand aan het bellen bent? Op kantoor past men meer en meer draadloze headsets toe. Welk model het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je werkomgeving. Moet je veel rondlopen, dan kies je waarschijnlijk voor een kleine headset met slechts één luidspreker. Deze kleine types bevestig je gemakkelijk met een beugeltje aan je oorschelp. Kantoormedewerkers die veel aan hun bureau zitten achter een computerscherm, geven vaak de voorkeur aan een ‘on ear’ model met twee luidsprekers. Dit model biedt het voordeel dat het de omgevingsgeluiden goed afschermt. Zo ben je in staat om je volledig op je werk te concentreren. Om te skypen of voor het werken in call centra bestaan er uitvoeringen met speciale microfoons. Deze ‘noise cancelling’ microfoons filteren het omgevingsgeluid weg, zodat je gesprekspartner jou goed kan verstaan. Draadloze types voor kantoortoepassingen werken vooral met een bluetoothverbinding. Hiermee is het mogelijk om een verbinding te maken met je PC, laptop of smartphone.

 

Voor sporters

Naar je favoriete muziek luisteren terwijl je aan het joggen bent? Het is mogelijk met een sportheadset, die speciaal is ontworpen om te dragen tijdens sporttraining. Om te sporten heb je de keuze tussen ‘in ear’ oortelefoontjes en ‘on ear’ headsets. Beide modellen beschikken vaak over een microfoon, zodat je telefoonoproepen kunt beantwoorden tijdens het joggen. Deze sportheadsets zijn zodanig ontworpen dat ze niet uit je oren vallen of van je hoofd schuiven bij beweging. Het ontwerp houdt ook rekening met de zweetproductie gedurende intensief sporten. Sportheadsets zijn bestand tegen zweet en vocht. Bij de ‘on ear’-modellen is het meestal mogelijk om de hoofdband en de oorkussens van de headset te halen en in je wasmachine te wassen. De meeste sportuitvoeringen werken draadloos via bluetooth. Tijdens het sporten heb je dan geen last van een kabel die steeds in de weg hangt.

 

Draadloos via bluetooth

Een draadloze headset werkt meestal met een bluetoothverbinding. Het is mogelijk om deze draadloos te verbinden met een geluidsbron die over bluetooth beschikt. Een draadloos model maakt gebruik van (oplaadbare) batterijen. Voordat de draadloze verbinding de eerste maal tot stand komt, moet je de headset koppelen met de audiobron. Dit proces noemt men ‘pairen’. Je moet hiervoor je headset in de ‘pair mode’ zetten en de audiobron de opdracht geven om te ‘pairen’. Het proces hoeft maar één keer uitgevoerd te worden.

 

Bedrade headsets

Bedrade headsets beschikken over een aansluitkabel die je in de audiobron plugt. Er zijn verschillende soorten stekkers. Een veel toegepast type stekker is de 3,5 mm jack plug. Deze stekker past in heel wat toestellen: smartphones, laptops, PC’s enzovoorts. Een USB-stekker wordt ook vaak gebruikt. Deze sluit je eenvoudig aan op een USB-poort van de audiobron, en klaar is kees.

 

Allerlei opties

Je kunt een headset kopen die over speciale mogelijkheden beschikt. Een standaard model met twee luidsprekers geeft doorgaans een uitstekende stereoweergave. Als je nog meer eisen stelt aan de kwaliteit van het geluid, koop je beter een headsetmodel met surround geluid. Met een ingebouwde afstandsbediening kun je het volume van de audiobron regelen. Het is ook mogelijk om er bijvoorbeeld het vorige of het volgende muzieknummer mee te kiezen.

 

Headset PC, headset PS4, sportheadset, … voor elk wat wils!

Het is duidelijk dat headsets voor de meest diverse toepassingen ingezet worden. Er zijn talloze modellen op de markt met uiteenlopende specificaties. Zoek op voorhand goed uit welke eigenschappen jouw apparaat moet bezitten. Met een beetje zoekwerk vind je ongetwijfeld een model dat precies aan jouw eisen en wensen voldoet.