Het feest kan altijd beginnen in een goede partytent

Tijd voor een feestje? Zorg dan voor een goede partytent, want wat is er nou beter dan een gezellig feestje in de buitenlucht? Precies, dat is ultiem genieten. Maar met een tent is het ook bij wat minder weer nog steeds een geslaagd plan. En laten we wel wezen, in Nederland is dat iets om altijd rekening mee te houden. Een goede partytent kopen of partytent huren is dus geen overbodige luxe wanneer je iets leuks in de planning hebt staan. Maar er zijn er zoveel, waar moet je rekening mee houden?

 

partytent

 

De afmetingen van een tent

De meeste partytenten hebben een standaardmaat, de partytent 3×3 meter. Soms wordt dat drie bij zes meter, maar dan heb je het bij de goedkopere modellen wel gehad. Maar ja, hoeveel mensen kun je kwijt in een tent van 3×3 meter? Dat is eenvoudig uit te rekenen. Ga er vanuit dat een staande gast één vierkante meter inneemt, een staande gast plus hangtafels anderhalf en zittende gasten zelfs twee vierkante meter. Dat zou betekenen dat je met een 3×3 tent uit de voeten kunt als je met negen mensen een feestje gaat vieren. De inloop van de partytent is doorgaans twee meter, de nokhoogte is wel variabel. Dat is voor veel mensen geen vereiste, maar bij het ophangen van versieringen, verlichting of het plaatsen van staande heaters is het wel handig om een beetje hoogte te hebben. Zeker iets om rekening mee te houden als je een wat groter feestje gaat vieren.

 

Van welk materiaal is een partytent gemaakt?

De meeste partytenten zijn van hetzelfde materiaal als parasols gemaakt, namelijk van polyester. Dat is prima om de zon te weren, maar als het gaat regenen wordt het een ander verhaal. Ga je een partytent kopen of partytent huren, dan kan het een idee zijn om een partytent met een polyethyleen (PE) zeil te bestellen. Dit is winddicht, waterdicht en het houdt de zon tegen. Het buizenframe van goedkope modellen is vaak van aluminium of ijzer gemaakt. Goedkoop en gemakkelijk bij het opzetten. Maar het kan ook gaan roesten. Ben je dus van plan de partytent vaker te gebruiken en wellicht niet af te breken na gebruik, dan is het verstandig te kijken naar een partytent met verzinkt stalen buizenframe.

 

Het opzetten van een tent

Het opzetten van een partytent is op zich geen moeilijk verhaal, maar het is vooral onhandig om in je eentje te doen. En als preparty kun je natuurlijk best wat mensen uitnodigen om het gezellig te maken tijdens het opzetten van de feesttent. Het is belangrijk bij het opzetten van bovenaf naar beneden te werken. Je begint dus met de nok en werkt dan naar de poten toe. Zorg dat je alle buizen van de feesttent voor je begint bij elkaar hebt liggen. Vaak zijn ze genummerd of voorzien van gekleurde stickers, dat maakt het een stuk eenvoudiger om de tent op te zetten. Zeker als je een wat zwaarder zeil hebt of een hogere nok, is het aan te bevelen het zeil direct over het dak te leggen zodra je dat in elkaar hebt zitten. Misschien niet het handigste bij het in elkaar zetten van de poten, maar het scheelt je een aardige klus nadat je het frame in elkaar hebt gezet.

 

Wat als het echt slecht weer wordt?

Zorg altijd voor de veiligheid van je gasten. Een beetje wind kan geen kwaad en met haringen of zandzakken kom je een heel eind, maar het kan ook gevaarlijk worden. De wind kan vat krijgen op de open kant van de tent en dan is het net een vlieger. Bij onweer moet je sowieso met z’n allen naar binnen gaan. En zet nooit de barbecue of vuurkorf in de tent. Dat is brandgevaarlijk en het kan koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Hou je met al die zaken rekening, dan kan het feest gaan beginnen!