Het leven van een architect

Ben jij als kind veel bezig geweest met tekenen, knutselen en bouwen. En heb je naarmate je ouder bent geworden meer interesse gekregen in techniek en mooie dingen? Dan heb je een goede basis gelegd om architect te worden. Een architect kan erg goed een idee uit zijn hoofd op papier uitwerken. Een architect kan een huis, fabriek, brug, winkelcentra of/en een vila laten bouwen. Hier licht ik toe wat een architect voor eigenschappen moet hebben, wat die moet studeren en hoe het verloop van een project gaat.

Eigenschappen architect

Een architect moet een analytisch vermogen hebben. Dit betekent dat hij verstand van zaken moet hebben en dus verstand moet hebben van de bouwmaterialen waar een project mee wordt gemaakt. Denk hierbij aan hout, natuursteen of rubber. Daarbij moet een architect ook goed kunnen rekenen. De eerste schets maakt de architect meestal met een potlood of stiften. Voor de uiteindelijke afwerking gebruikt de architect een computer. Daarop kan hij uitrekenen hoeveel materiaal hij nodig heeft en het bedrag van de materialen. Ook moet je als architect goed in de sociale. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de opdrachtgever ontevreden is met een ontwerp, of hij vindt het te duur. In dit geval moet je goed kunnen uitleggen waarom je het ontwerp zo hebt gemaakt. Soms moet je het aanpassen.

Architect worden

Wanneer je een architect wilt worden moet je over verschillende dingen voldoen. Allereerst is het essentieel om een creatieve geest te hebben en moet je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn. Daarnaast moet nauwkeurig met cijfers en berekeningen om kunnen gaan. Hierbij is het handig dat je een technische aanleg hebt. Dit krijg je door over een havo- of vwo-diploma te beschikken met wiskunde en natuurkunde. Na de vooropleiding ga je naar de Academie voor bouwkunst of naar de Technische Universiteit. Tijdens je studie kun je verschillende richtingen kiezen, zoals stedenbouwkunde. Wanneer je slaagt voor met je studie kun je je laten inschrijven in het architectenregister.

Verloop project

Wanneer een architect aan het werk gaat heeft hij meestal een lijstje met wensen. Dit lijstje heet een programma van eisen. Hierop staat bijvoorbeeld welke materialen er gebruikt moeten worden. Daarna maakt een architect eerst een schets. Wanneer deze is goedgekeurd maakt hij een maquette. Dit is een model waarbij je precies kunt zien hoe het wordt. Vervolgens maakt de architect de bestektekening. Op deze tekening zijn de details te zien. Bijvoorbeeld of de vorm van een deur.

Als de tekenaar klaar is mag er immers nog niet gelijk worden gebouwd. Er moet eerst nog toestemming van de gemeente komen. Wanneer de tekening aan alle regels voldoet, geeft de gemeente toestemming voor een bouwvergunning. Het werk voor de architect zit er dan nog niet op. Hij moet namelijk overleggen met een aannemer die het huis gaat bouwen. Soms zijn er nog kleine aanpassingen nodig. Die moeten ter plekke worden opgelost. De architect zal daarom ook vaak in de bouwplaats aanwezig zijn.

Studentarchitect

Droom je van een carrière in de architectuur, dan zijn er carrièrekansen genoeg. De eerste stap is de juiste opleiding en vooropleiding kiezen. Ga je binnenkort een opleiding beginnen, denk dan ook aan de juiste materialen. Eén van die hulpmiddelen is namelijk onmisbaar geworden, een degelijke laptop. Eentje die tekensoftware kan draaien en ondertussen ook nog eens een goed kan streamen. Meer weten over een studentenlaptop kopen, klik dan op de link.