Hoe bepaal je de beste sollicitant?

Bedrijven hebben afhankelijk van de grootte van het bedrijf veel of weinig personeel. Wanneer er sprake is van veel personeel, dan zullen er ook frequenter mensen weggaan en daardoor zal het bedrijf ook vaker nieuw personeel moeten aannemen. Wanneer het vaak nodig is om nieuw personeel aan te nemen zal je moeten gaan kijken naar een goed sollicitatieproces. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen weet te vinden?

 

Allereerst moet je natuurlijk een vacature uitzetten en dit kan op allerlei manieren. Deze kan je op prikborden hangen, maar ook digitaal verspreiden via uitzendbureaus of andere platformen. Maar wanneer je daar een keuze uit hebt gemaakt en de eerste sollicitatiebrieven op de deurmat liggen, wordt de keuze pas lastig. Hoe ga je nu kiezen uit de stapels papierwerk die misschien wel binnen zijn gekomen? Eerst maar selecteren op opleidingsniveau, werkervaring en vervolgens op curriculaire activiteiten. Daarna kijken naar de karaktereigenschappen, de spelling en opmaak van het cv. Vervolgens kan een motivatiebrief nog onderscheidend zijn en helpen bij het maken van de keuze wie de juiste kandidaat is. Maar wat als er nu nog een aanzienlijk aantal kandidaten overblijven? In dat geval zou je gebruik kunnen maken van een beroepskeuzetest en een IQ test. Het lijkt misschien vreemd om de kandidaten een beroepskeuzetest af te laten nemen, maar hierdoor kan een werkgever ook zien waar de interesses van de kandidaat liggen. Als er nou compleet tegenovergestelde beroepen uit de test komen dan de functie waar de kandidaat op solliciteert, dan kan het een mismatch zijn. Als exact de juiste functie uit de test komt, dan weet je dat deze kandidaat wat interesses betreft in ieder geval aan sluit op de vacature. Daarnaast kan je gebruik maken van een IQ test om te zien hoe snel de kandidaten een bepaalde logica kunnen ontdekken. Snel kunnen leren is vaak van groot belang bij veel functies.

 

Nadat je al deze criteria bent doorgelopen kan je kiezen welke kandidaten er op een gesprek mogen komen. Afhankelijk van de sector en de functie kan er nog een bedrijfscase worden gemaakt door de kandidaat. De kandidaat welke het beste gevoel geeft, waar de beste klik mee is en welke het beste de case oplost krijgt uiteindelijk de baan.