Hoe bereid je eten in stoommandjes

Stoommandjes zijn een populair keukengereedschap dat wordt gebruikt om voedsel te stomen. Stomen is een gezonde manier van koken waarbij voedsel in een afgesloten omgeving wordt bereid met behulp van stoom, waardoor de voedingsstoffen en smaak behouden blijven. Stoommandjes zijn er in verschillende maten en materialen, maar ze hebben allemaal dezelfde functie: het bereiden van gezonde en smakelijke maaltijden. In deze tekst zullen we meer vertellen over stoommandjes, hun geschiedenis en gebruik in de keuken.

Waar komt het stoommandje vandaan

Stoommandjes, ook wel bekend als bamboe stoommandjes, zijn een traditioneel keukengerei dat al eeuwenlang wordt gebruikt in Aziatische keukens. Ze werden oorspronkelijk gebruikt in China, waar stomen een populaire kookmethode was vanwege het gebrek aan brandstof en de behoefte aan een efficiënte manier om voedsel te bereiden.

De mandjes zijn gemaakt van bamboe en hebben een ronde of vierkante vorm, meestal met een deksel. Het voedsel wordt in kleine stukjes gesneden en vervolgens in de mandjes geplaatst, die op een pan of wok met kokend water worden geplaatst. Het stomen van voedsel in deze mandjes is een gezonde manier om voedsel te bereiden, omdat er geen vet of olie aan te pas komt en de voedingsstoffen behouden blijven.

Tegenwoordig zijn stoommandjes populair in de hele wereld en worden ze gebruikt om verschillende soorten voedsel te bereiden, van gestoomde groenten tot dim sum. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en worden gemaakt van verschillende materialen, zoals roestvrij staal en siliconen. Stoommandjes zijn ook een duurzaam alternatief voor plastic stoomzakken en zijn gemakkelijk schoon te maken en op te bergen.

Kortom, stoommandjes zijn een traditioneel keukengerei met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude China. Ze zijn nog steeds populair in Aziatische keukens en worden wereldwijd gebruikt voor het bereiden van gezonde en smakelijke gestoomde gerechten.

Hoe kook je met een stoommandje

Het bereiden van eten in een stoommandje is een eenvoudig proces dat weinig voorbereiding vereist. Hier zijn de basisstappen:

  1. Vul een pan of wok met ongeveer 5 centimeter water en breng het aan de kook.
  2. Plaats het stoommandje bovenop de pan of wok, zorg ervoor dat het mandje het water niet raakt.
  3. Voeg het voedsel toe aan het stoommandje en dek het af met het deksel.
  4. Laat het voedsel stomen tot het gaar is. De tijd die nodig is om het voedsel te stomen, hangt af van de grootte en de dikte van het voedsel. Gemiddeld duurt het ongeveer 5-10 minuten voor groenten en 15-20 minuten voor vlees en vis.
  5. Verwijder het stoommandje van de pan of wok en haal voorzichtig het deksel eraf. Pas op voor de stoom, deze kan erg heet zijn.

Stomen is een gezonde kookmethode omdat het voedsel niet in contact komt met vet of olie en de voedingsstoffen behouden blijven. Het is ook een gemakkelijke manier om meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden omdat je verschillende lagen van het stoommandje kunt gebruiken. En omdat er geen olie of vet wordt gebruikt, is het opruimen een fluitje van een cent.

Wat maak je klaar met een stoommandje

Het gebruik van een stoommandje is vooral handig voor het bereiden van groenten en vis, omdat deze voedingsmiddelen gemakkelijk te gaar kunnen worden als je ze te lang kookt. Stomen behoudt de textuur en smaak van de groenten en vis, terwijl het ook de voedingsstoffen behoudt. Bovendien is het gebruik van een stoommandje een gezonde kookmethode, omdat er geen vet of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Hieronder staat alles nog even op een rijtje:

  1. Groenten: bijvoorbeeld broccoli, wortelen, sperziebonen, asperges, bloemkool en spruitjes.
  2. Vis: bijvoorbeeld zalm, kabeljauw, forel, garnalen en mosselen.
  3. Vlees: bijvoorbeeld kip, varkensvlees, rundvlees en lamsvlees.
  4. Rijst en noedels: bijvoorbeeld jasmijnrijst, basmatirijst, kleefrijst en sobanoedels.
  5. Dim sum: bijvoorbeeld gestoomde dumplings, bao buns en loempia’s.