Hoe bescherm je jouw medewerkers tegen geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is in veel industriële ondernemingen een onderwerp waar rekening mee moet worden gehouden. Er wordt in de ondernemingen gewerkt met zware machines die automatisch ook veel geluid produceren. De machines dienen bediend te worden door het personeel. Om dit personeel op de juiste manier de zware machines te laten bedienen, dient het personeel beschermd te worden. In deze blog vertellen we je waarom en hoe je je medewerkers kunt beschermen tegen deze machines.

Waarom beschermen tegen machines

Het is als werkgever raadzaam om een zo gezond mogelijk werkklimaat te realiseren voor jouw medewerkers. Door jouw medewerkers niet in geluidsoverlast te laten werken, zullen de medewerkers meer tevreden blijven en harder willen werken. Het is dan ook voor jou als ondernemer aan te raden om je medewerkers in zo’n fijn mogelijk werkklimaat te laten werken. Daarnaast zijn er in Nederland tal van wetten waarmee medewerkers beschermd worden. De wetten omtrent geluidsoverlast op de werkvloer zijn hier onderdeel van. Er is wettelijk vastgesteld hoe lang iedereen aaneengesloten onder dezelfde hoeveelheid decibel mag werken. Het is dan ook niet toegestaan om je medewerkers langer aan deze hoeveelheden decibel bloot te stellen. Het is dus niet alleen goed voor het werkklimaat, maar ook nog eens wettelijk verboden! Extra goed opletten dus.

Hoe bescherm je jouw medewerkers tegen de machines

Je kunt de medewerkers beschermen door ze slechts enkele uren te laten werken op en rondom de zware machines. Je kunt de werkuren opdelen in shifts. Zo geef je iedere medewerker de rust die hij/zij verdient.  Daarnaast kun je de machines voorzien van geluidsisolerende omkastingen. Hierdoor blijft het geluid rondom de machine hangen en zullen medewerkers die enkele meters verderop staan niets horen van de machine. Een andere oplossing voor het beperken van geluidsoverlast is het plaatsen van geluidsisolerende schermen. Deze geluidsisolerende schermen kunnen op diverse plekken geplaatst. Doordat het losse schermen zijn, kun je deze plaatsen op plekken waarvan jij wilt dat er geen geluid komt! Je kunt deze dus gebruiken om het geluid van je medewerkers weg te houden, maar ook om het geluid van jouw onderneming ‘van de straat’ te houden.