Hoe check je of je bedrijf financieel gezond is

Een probleem dat bij bedrijven vaak voorkomt is dat ze niet vaak genoeg de financiële status van hun bedrijf checken. Het kan dan voorkomen dat je er dan te laat achter komt dat je bedrijf niet financieel gezond is. Het is dus belangrijk om regelmatig de financiële status te checken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar de gezondheid checken is echt niet zo lastig. Wil jij weten hoe je de financiële gezondheid van jouw bedrijf checkt? Lees dan verder.

Omzet en winst

Het is belangrijk om regelmatig te kijken naar je omzet. Je omzet zegt natuurlijk niet alles, kijk ook naar je kosten. Een stijgende omzet hoeft namelijk niet te betekenen dat je winst ook stijgt. Kijk daarom ook goed naar je kosten. Kijk ook of je ergens op bepaalde kosten kan besparen. Lagere kosten zorgt voor een hogere marge en dus meer winst. Een tip is om te kijken naar abonnementskosten, verzekeringen en energiekosten.

Belangrijkste indicator is dat je op lange termijn winst maakt. Dit kan je dus doen door je kosten te verlagen of je omzet te verhogen. Kijk ook naar het rendement op je investering, het beste is dat dit zo hoog mogelijk is.

Cashflow

Het is belangrijk om een positieve cashflow, ook wel kasstroom genoemd, te hebben. Wanneer je de cashflow van je bedrijf gaat analyseren, is het belangrijk om te kijken naar je werkkapitaal en liquiditeit.

Het werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva. Het werkkapitaal is het vermogen waarmee je je dagelijkse verplichtingen betaalt, bijvoorbeeld salarissen en voorraden. Een tip om te kijken of je werkkapitaal goed is, is om te kijken naar je current ratio. De current ratio is het delen van je vlottende activa door je vlottende passiva. Als je current ratio hoger dan 1 is, dan zit je doorgaans goed.

Ook is het belangrijk dat je bedrijf genoeg liquide is. Je berekent je liquiditeit door je vlottende activa te delen door het kort vreemd vermogen. Als een getal hoger dan 1 is, dan kan je op korte termijn je verplichtingen betalen. Een liquiditeit van hoger dan 2 is nog beter.

Solvabiliteit

De solvabiliteit geeft de verhouding aan van jouw eigen vermogen vergeleken met vreemd vermogen in je bedrijf. De formule om het te bereken is dan ook door je eigen vermogen te delen door het vreemd vermogen en dit te vermenigvuldigen met 100. Een solvabiliteit tussen de 25 en 40 geeft aan dat je bedrijf financieel gezond is.

Het klinkt allemaal vrij simpel, toch kan het lastig voor je zijn om je financiële gezondheid te checken. Ook kan je hulp nodig hebben om jouw bedrijf uit financiële nood te halen. Je kan dan bijvoorbeeld hulp inschakelen bij https://www.cfocapabel.nl/interim-finance.