Hoe je een espresso zonder een espressomachine kunt maken

Moka express espressomakers zijn populair in Italië. Koffie was al lang voordat het in de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd werd, een populaire drank. Espresso is nog maar kort geleden een populaire koffiesoort geworden in Europa, hoewel de eerste espressomachine al in 1901 in Milaan is ontwikkeld door Luigi Bezzera. Espresso, een sterke koffie die gebrouwen wordt door het persen van stoom die onder druk staat door fijn gemalen koffiebonen, is niet per definitie het beste als hij uit een dure automaat komt. Je kunt kwaliteitsespresso maken op een kookplaat met een moka express.

 

Benodigdheden

  • Moka express espressomaker
  • Gemalen koffie
  • Espressokopjes

 

Instructies

  1. Kies een moka espressomaker die veilig op je kookplaat kan staan zonder te wiebelen. Kies er ook een die groot genoeg is voor het aantal kopjes dat je normaalgesproken in één keer wilt maken. Sinds december 2010 kunnen moka expresses met een capaciteit voor 6 kopjes online gevonden worden voor minder dan 10 euro. Ze zijn ook te verkrijgen bij populaire lokale detailhandelaren.
  2. Maak je espressomaker klaar door het grondig schoonmaken van de pot en zijn componenten met warm water en afwasmiddel.
  3. Vul de espressomaker met vers water tot net onder de veiligheidsklep binnenin de pot.
  4. Voeg de fijngemalen koffie van jouw keuze toe aan het brouwmandje. Druk de gemalen koffie niet te erg samen. Vlak de gemalen koffie aan de bovenkant af met je vinger of een mes. Zorg dat de koffie niet te weinig of teveel samengeperst wordt. Moka express espressomakers zijn ontworpen om een specifieke hoeveelheid koffie per keer te maken en het teveel of te weinig samendrukken van de koffie verandert de kwaliteit van het brouwsel.
  5. Plaats het brouwmandje op de onderkant van de espressomaker. Wees er zeker van dat de rubberen sluiting en de filter goed passen en schroef dan de bovenkant van de pot op de onderste helft en draai tot hij helemaal vast zit.
  6. Plaats je moka express op het pitje op middelhoog vuur en verhit het drie tot vijf minuten. Er kan een vaag fluitje te horen zijn ten teken dat het brouwproces voltooid is. Haal voorzichtig de deksel van de koffiepot om het niveau van de vloeistof te controleren als je twijfelt.
  7. Giet de vers gezette espresso in warme kopjes.

 

Zie je het toch niet zitten om je espresso zelf te brouwen dan kan je altijd opteren voor een kwaliteitsvolle espressomachine. Een handige TOP 10 lijst van de beste espressotoestellen vind je op Vivakoffie.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.