Hoe komt gas in jouw pand?

Er word relatief weinig nagedacht over hoe het kan dat je verwarming je pand op warmt of dat jij kunt koken op je gasfornuis. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoe komt het gas in je pand?

 

Wat is aardgas?


Aardgas is een zogeheten fossiele brandstof. Een fossiele brandstof bestaat uit plantaardige en dierlijke resten van miljoenen jaren geleden. Aardgas bevind zich onder de grond in verschillende lagen. Doordat het ingeklemd zit blijft het hier ook, mits er niet naar geboord word of de grond poreus is. Bij poreuze grond stijgt aardgas naar boven tot het bij niet-poreuze grond aan komt. Hier wordt het opgeslagen. Deze opslag wordt naar verloop van tijd een gasreservoir genoemd doordat er een grote hoeveelheid is opgeslagen waar naar geboord zou kunnen worden. Tegenwoordig wordt er nog steeds naar deze gas reservoiren geboord, dit doet men al sinds 1950. Het wordt ook wel conventionele gaswinning genoemd. Een nieuwere manier van gaswinning die onconventionele gaswinning heet is het gas winnen uit leisteen aardlagen. Dit gas wordt ook wel schaliegas genoemd.

 

Wat is groen gas dan?


Groen gas is eigenlijk ontstaan vanuit biogas. Slib, (GFT)afval en bijvoorbeeld koeienmest zijn allemaal onderdeel van biogas. Voordat het kan matchen met de kwaliteit van aardgas moet het gezuiverd en gedroogd worden. Na dit proces mag het ook groen gas genoemd worden. Echte groen gas leveranciers zijn er niet, wel kunnen leverancier een groencertificaat krijgen. Groen gas wordt uiteindelijk samengevoegd met aardgas. Uiteindelijk wordt al het gas als “gas” verkocht.

 

Nederlands aardgas


U heeft er vast wel van gehoord. De gasboringen in Groningen. In Nederland bevindt zich aardgas tussen de 2.000 en 4.000 meter diep onder de grond. Het gas bevindt zich op verschillende plaatsen in Nederland, maar in Groningen ligt het grootste reservoir. Hier zijn overigens veel klachten over vanwege de bevingen die door het boren worden veroorzaakt.

De overheid heeft bepaald dat de kleinere velden voorrang krijgen zodat er geen kostbaar gas in de grond blijft zitten. Gasbedrijven zetten natuurlijk hun zinnen op Groningen omdat daar simpelweg het meeste te halen valt. Op deze manier blijven de kosten lager doordat je niet steeds moet verplaatsen en nieuwe proefboringen moet doen.

Volgens verschillende organisaties kan er nog op zijn minst 50 jaar aardgas gewonnen worden in Nederland. Hierna zal Nederland afhankelijker worden van de import van aardgas, tenzij de schaliegas winning wordt opgeschroefd.

 

Aardgas of stroom?


U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld op elektriciteit te gaan koken. Maar aardgas kan op dit moment niet niet overal voor vervangen worden. Het wordt tevens ook gebruikt om elektriciteit te maken. Ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie in Nederland wordt gedaan met behulp van aardgas.

 

Gas in jouw pand


Voordat je daadwerkelijk gas in huis hebt zal het getransporteerd moeten worden. De gaslevering in Nederland wordt verwerkt door Gasunie. Gasunie beschikt over een netwerk van leidingen van maar liefst 15.000 kilometer. Dit netwerk ligt in zowel Nederland als Duitsland. Zij zorgen tevens voor de opslag van gas en verkopen gas op grote schaal aan energie maatschappijen of het buitenland. Wanneer het gas bij je huis aan komt wordt het toegelaten tot de woning. Dit regelt de gasmeter. Er zijn verschillende soorten gasmeters maar de meeste geven zo’n 10 kubieke meter per uur vrij.

 

Gas leverancier


Een leverancier die gas en/of elektriciteit kan leveren is Gazprom-energy. Gazprom heeft verschillende pakketten wat betreft het leveren van gas voor de zakelijke markt. Zo bieden zij het pakket: Gas zeker. In dit pakket ben je verzekerd van een vaste leveringsprijs. Een stijging van de prijs zul je dus in jouw contract periode zeker niet meemaken. Hierdoor kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Houdt je meer van flexibiliteit? Kijk dan eens naar het flexibele gas pakket. Met dit pakket zal de prijs altijd fluctueren. Wanneer jij vind dat de gasprijs op een gunstige prijs komt, kan je het vast laten stellen. Op deze manier heb je zelf de regie over de kosten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *