Hoe komt het dat goud meer waard wordt?

Een van meest populaire beleggingen is nog steeds goud. Investeren in goudbaren is voor investeerders vaak een goede optie naast het beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Hoe kan het dat goud dan nog zo populair blijft onder beleggers?

Het is al een eeuwenoude betaalmiddel

Goud, en de waarde die het materiaal met zich meedraagt, is al een stuk langer bekend dan enkel onder de beleggers. Het wordt namelijk sinds de oudheid al gebruikt. Zo is het algemeen bekend dat de piramiden in Egypte rijkelijk gevuld waren met goud. Daarnaast wordt in de Bijbel al gesproken over de goudstukken waarmee werd betaald. Goud heeft dus sinds een hele lange tijd al een bepaald soort waarde. Er kan immers mee worden betaald en daarmee wordt de waarde uitgedrukt in daadwerkelijke producten die je ermee kan verkrijgen. Dit verklaart echter niet waarom het een populaire belegging is.

De reden waarom goud zoveel waard is

Tegenwoordig is het een stuk minder normaal om met goud af te rekenen. Men ziet het in deze tijd vooral terug in de duurdere sieraden. Dat laat eigenlijk al een deel van de waarde van goud zien. Goud is namelijk een schaars product waar wij als mensen niet zomaar wat van kunnen bijmaken. Goud ontstaat gedurende een lang en chemisch proces in de aardkorst. Dit is voor de mens niet een dermate manier na te bootsen dat er aan de lopende band goud kan worden geproduceerd. Het moet simpelweg worden gevonden in de grond en worden gedelfd. Daarbij vinden mensen goud mooi en daarom is het een gewild product.

Waarom zou men zelf goud willen kopen

Zelf goud kopen zal voor een hoop mensen niet snel in hen opkomen. Het is echter dus wel een populaire belegging. Dat komt omdat goud in het verleden alleen maar meer geld waard is geworden. Op het moment dat men nu bij wijze van spreken € 100 betaalt voor een stuk goud, dan zou datzelfde stuk goud in de toekomst misschien wel € 110 euro op kunnen leveren. Daarbij komt ook nog eens dat goud in vergelijking met andere beleggingen vrij stabiel is. Het kan namelijk voorkomen dat er een economische crisis is en dat bijvoorbeeld de aandelen allemaal in waarde dalen. Vaak blijft goud dan in verhouding tot die waardedaling van de aandelen vrij stabiel. Hierdoor zijn de beleggingen van mensen dus ook een stuk veiliger, omdat ze hun geld niet plotseling zien verdwijnen door een extreme waardedaling.

 

Andere redenen waarom men goud zou willen kopen

Het is echter natuurlijk niet zo dat goud al eeuwen puur en alleen wordt gebruikt als beleggingsmiddel. Men kan goud ook om een hoop andere redenen kopen. Zoals eerder is aangestipt wordt goud ook veel gebruikt in sieraden. Iedereen weet dit eigenlijk wel van de traditionele gouden trouwringen die verloofden elkaar aanbieden voordat ze met elkaar het huwelijk aangaan. Daarnaast wordt goud tegenwoordig ook gebruikt in mini beetjes in mobiele telefoons. Goud is namelijk een goede geleider en is daarom perfect om mee te werken.