Hoe richt je als ondernemer een bedrijfsruimte in: slimme tips & trucs

Als jij als ondernemer jouw nieuwe kantoorruimte plant, dan heb je uiteindelijk twee doelen voor ogen. Dit is een functionele en comfortabele werkomgeving creëren en dit zo efficiënt mogelijk doen. Je wilt geen waardevolle vierkante meters verspillen. Iedereen weet hoe belangrijk en lastig het plannen van een kantoorruimte is, vandaar deze minigids voor jou. Daarin staan allerlei slimme tips & trucs die jou helpen bij een efficiënte en effectieve planning van je kantoorruimte.

Creëer een efficiënte layout

Een werkplek weerspiegelt niet alleen hoe je er werkt, maar ook de energie van deze ruimte. Op dezelfde manier is een kantoorinrichting veel meer dan het enkel opdelen van afdelingen en taken in de werkgebieden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat jouw nieuwe klanten door een doolhof van ongesorteerde dossiers in de keukenruimte moeten lopen om bij een vergaderruimte te komen. Daarnaast is het installeren van essentiële kantoormachines, zoals printers en kopieerapparaten, op plaatsen waar lawaai een probleem is, geen slim idee.

Het creëren van de kantoorruimte die het beste bij jouw bedrijf past, betekent dus tegemoetkomen aan de behoeften van al jouw personeel of teamleden. Zodat zij via de entree, gedecoreerd met een mat van Maatwerkmat.nl, in een optimaal voor succes en efficiëntie ingericht kantoor arriveren wanneer ze op het werk aankomen. Je kunt bovendien als ondernemer jouw team aanmoedigen om hun kantoren of bureaus opnieuw in te delen om hun werkruimte zo nog efficiënter te maken.

Maak optimaal gebruik van verbindende technologieën

Moderne technologieën stellen bedrijven tegenwoordig in staat om steeds sneller en gemakkelijker verbinding te maken en samen te werken. Conferentiegesprekken kunnen zo bijvoorbeeld simpel over de hele wereld worden gehouden. Dit kan zelfs met meerdere locaties tegelijk. Alle ideeën kunnen zo in een oogwenk bekeken en gedeeld worden.

Bedrijven moeten deze technologie echter op een manier gebruiken die als hulpmiddel dient in plaats van als afleiding. Het monteren van meerdere video- en televisieschermen lijkt in eerste instantie misschien een cool idee. Maar in de praktijk kan het behoorlijk afleiden. De technologie die je op jouw kantoor gebruikt, moet daarom altijd een doel hebben. Als voorbeeld kunnen schermen die buiten gedeelde vergaderruimten geplaatst zijn aangeven wanneer de ruimte beschikbaar of geboekt is.

Maak ruimte voor een optimale samenwerking

Ondanks een grotere nadruk op technologie, die de toegang tot kantoren op afstand mogelijk maakt, is het ook bijzonder belangrijk om een samenwerkingsruimte te hebben waar het team optimaal kan samenwerken. Dit gaat immers veel verder dan alleen het ter beschikking stellen van een vergaderruimte.

Het hebben van een open ruimte, met een aantal tafels en stoelen waar iedereen binnen kan komen en werken, is al een goed begin. De ruimte moet echter ook aanlokkelijk zijn. Het hebben van een interessante inrichting of layout zal de werknemers prima verleiden om naar die werkruimte te komen, zodat ze perfect met elkaar kunnen samenwerken.

Maak optimaal gebruik van verlichting en beperk geluidsoverlast

Niets staat de productiviteit van jouw werknemers meer in de weg als een storend geluid buiten of een slecht verlichte kamer. Een stille ruimte is essentieel om werknemers te helpen creatief en productief te zijn. Het is daarnaast belangrijk om de bedrijfsruimte zo goed mogelijk met zowel natuurlijk als kunstmatig licht te vullen. Veel natuurlijk licht en minimale geluidsoverlast kunnen er echter voor zorgen dat jouw team zich gezonder voelt en productiever werkt.

Gebruik de werkruimte niet als opslagruimte

Het komt maar al te vaak voor dat kantoorpersoneel het grootste deel van hun bureau en werkruimte gebruikt om overtollig papier en kantoorbenodigdheden op te bergen. Een werkruimte moet echter ruimtelijk zijn, met voldoende lege ruimte voor een persoon om zich ongeremd te voelen.

Het laatste waar een persoon tijdens het werk aan moet denken, is waar ze ruimte kunnen vinden om hun idee vast te leggen. Een bureau moet daarentegen ook meer zijn dan enkel een leeg canvas. Want het is ook een weerspiegeling van je persoonlijkheid. Het plaatsen van allerhande items, foto’s of andere persoonlijke voorwerpen op je bureau is dan ook een geweldige manier om elke ruimte een uniek tintje te geven. Om zo de juiste omgeving voor meer productiviteit te creëren.

We kunnen concluderen dat je kantoorruimte de samenwerking en creativiteit moet stimuleren, plus de efficiëntie verhogen. De moderne ondernemer heeft steeds meer toegang tot vele technologische hulpmiddelen om de productiviteit binnen een bedrijf te verbeteren. We hopen dat de bovenstaande tips & trucs jou daar bij helpen.