Is BHV verplicht of niet?

Ondanks dat de markt alweer is aangetrokken wordt er nog steeds flink bezuinigd. Mede door de bezuinigingen komt de vraag “is BHV verplicht voor bedrijven of niet?” weer vaker naar voren. Bedrijfshulpverlening is verplicht voor bedrijven, in dit artikel wordt dit nader toegelicht. Ook kan je binnen je bedrijf objectbeveiliging overwegen, zo is je bedrijfspand optimaal beschermt!

Het is ontzettend belangrijk dat de BHV binnen een organisatie op orde is. Hier wordt zoveel waarde aan gehecht voor de veiligheid van zowel jezelf, je werknemers en je gasten, maar ook om boetes te voorkomen van de arbeidsinspectie, de Arbodienst of de lokale brandweer.

BHV en de Arbowet

De regels rondom bedrijfshulpverlening op de werkvloer worden beschreven in de Arbowet. In artikel 3 lees je de verplichtingen van de ondernemer. De werkgever heeft de verplichting om goed voorbereid te zijn op brand, eventuele ontruiming en brand. De werkgever mag deze taken zelf uitvoeren, na het behalen van een veiligheidstraining, maar hij mag ook een aantal werknemers een cursus laten volgen tot bedrijfshulpverlener.

BHV voor elk bedrijf

Elk bedrijf is dus verplicht om BHV’ers in huis te hebben. Er ontstaat wel eens wat onduidelijkheid over een BHV’er in een eenmanszaak. Ook binnen een eenmanszaak kun je verplicht worden een BHV cursus te volgen. Dit is afhankelijk of er klanten of bezoekers over de vloer komen, als dit niet zo is ben je vrijgesteld van de BHV plicht. Heb je een eenmanszaak waar wel mensen over de vloer komen, waar in de zomer een vakantiekracht aanwezig is of waar vertegenwoordigers langskomen? Dan is BHV weer wel verplicht.

De taken van een bedrijfshulpverlener

Een bedrijfshulpverlener treedt op wanneer er een incident op de werkvloer is, dit kan uiteenlopen van een ongeluk met een werknemer tot een brand of tot een gehele evacuatie. De BHV’er is degene die de leiding neemt in een panieksituatie en degene die adequaat reageert in een noodsituatie.

De taken van een bedrijfshulpverlener zijn:

● Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen (EHBO)

● Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of het pand

● Het beperken en bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen

● De leiding nemen tot de hulpdiensten ter plekke zijn

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.