Kerst, de mooiste tijd van het jaar

Als het einde van het jaar nadert, komt Kerst ook weer in zicht. Volgens velen de leukste feestdag van het jaar. Of eigenlijk, feestdagen, want in Nederland hebben we een Eerste Kerstdag en een Tweede Kerstdag. Waar Kerst van oorsprong vooral een religieus feest is, is het in de loop der jaren een algemene feestdag geworden waar nagenoeg iedereen van geniet. Vanuit Amerika is daarnaast de traditie overgewaaid om met Kerst elkaar een cadeau te geven, als variatie op ons traditionele sinterklaasfeest.

 

kerst

 

Wat zijn echte tradities met Kerst?

Natuurlijk mag de kerstboom aan het einde van het jaar niet ontbreken. Een mooi versierde boom met sfeervolle lichtjes, mooie slingers en glimmende kerstballen maakt toch iets moois van de donkere dagen in december. Een kerstboom werd vroeger opgezet met echte kaarsjes erin, maar vanwege brandgevaar gebeurt dat nu bijna nergens meer. Veel mensen zetten daarnaast ook een kerststal neer om de oorsprong van Kerst te gedenken, namelijk de geboorte van Jezus Christus in een stal in Bethlehem. In de kerststal staan naast de krib Jozef en Maria, de ouders van Jezus. Verder zijn er de drie koningen uit het oosten en een aantal dieren in de stal te zien.

 

Hoe zit het met het versturen van de traditionele kerstkaart?

Het lijkt steeds minder te gebeuren: het versturen van de traditionele kerstkaart. Waar mensen jaren geleden op zeker moment geen vrij plekje meer hadden voor de laatste kaarten, heeft de opkomst van internet een boel veranderd. Veel mensen kiezen ervoor om kerstwensen per e-mail aan elkaar te versturen. Dat bespaart een hoop kosten en je weet in ieder geval zeker dat je kerstwensen op tijd aankomen. Maar toch is de kerstkaart voor veel mensen een traditie die altijd zal blijven bestaan. Het ontvangen van echte post is voor veel mensen een nostalgisch gevoel dat ze graag in deze donkere dagen voor Kerst ervaren.

 

Gaan we Amerika achterna met Kerst?

Veel mensen zien met lede ogen de “veramerikanisering” van Kerst gebeuren. Zo geven veel mensen elkaar met Kerst een mooi geschenk in plaats van met Sinterklaas. Overigens was dat in het zuiden van ons land altijd al het geval. Ook de kerstdiners en kerstfeesten worden steeds groter en spectaculairder. Daarnaast is er nog een typisch Amerikaanse traditie over komen waaien. Die van de kersttrui. Waar iedereen voorheen zo sjiek mogelijk aan het kerstdiner verscheen, is het tegenwoordig ook helemaal hip om met een gebreide kersttrui te verschijnen. Daarop het liefst een grote afbeelding van de kerstman, een sneeuwpop of een rendier. Om het helemaal af te maken kiezen velen ervoor om een trui met opvallende details aan te trekken: een rode pompon als neus van het rendier of een wortel als neus van de sneeuwpop zijn de meest bekende. Ook kersttruien met verlichting zien we steeds vaker.

 

Op naar de markt met Kerst?

Wat voor veel mensen ook echt bij Kerst hoort, is de traditionele kerstmarkt. Elk zichzelf respecterend dorp organiseert er wel één aan het einde van het jaar. Vaak is de kerstmarkt bedoeld om geld op te halen voor het goede doel, zowel lokaal als soms zelfs internationaal. Op een kerstmarkt kom je sowieso altijd een kraampje met glühwein tegen en natuurlijk kun je er leuke versierselen voor in de kerstboom kopen. Daarnaast is het een geschikte gelegenheid om ambachtelijkm vervaardigde kerstcadeaus aan te schaffen en bovenal is het gezellig. En dat staat voorop rondom Kerst: gezelligheid. Samen met je dierbaren een paar mooie, sfeervolle dagen beleven waarin liefde en geluk voorop staan. Maak er wat moois van met Kerst!