Keyless entry system

Problemen met je verzekering door keyless entry system

Voor een autodief is het een geweldige tijd om in te leven. Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om een auto te stelen. Nieuwe auto’s zijn uitgerust met de zogenaamde keyless entry systems. Met dit systeem hoef je niet langer een sleutel in je auto te doen, maar kun je vanaf een afstandje je auto van het slot of halen. Dieven maken hier uiteraard ook gebruik van, maar dan zonder de sleutel. Ze gebruiken technisch snufjes die het signaal van de sleutel nabootsen. Autofabrikanten zijn op de hoogte van dit probleem en velen van deze fabrikanten hebben de beveiliging van het systeem verbeterd.

Verzekeraars passen regels aan

Maar op wat voor manier spelen verzekeraars hierin een rol? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de Kiwa SCM. Dat is een keuringsinstantie die certificaten uitgeeft die aantonen dat je auto beveiligd is met een beveiligingssysteem, dat is goedgekeurd door de Kiwa. Een verzekeraar kijkt naar dit certificaat om te bepalen of een verzekerde een diefstalverzekering mag afsluiten. Volgens Henk van Vliet, een certificatiemanager bij Kiva, is het reëel dat een vierde van alle auto’s met een keyless entry system die nu nog verzekerd zijn, vanaf 2020 niet meer verzekerd zijn voor diefstal. Dezelfde van Vliet heeft ook al aangegeven dat vrijwel alle nieuwe auto’s van autofabrikanten al aan de opnieuw gestelde eisen voldoen. Maar deze auto’s zijn nog niet op de markt, dat kan nog een jaar of twee duren, aldus van Vliet. Dus als je op dit moment een nieuwe auto aanschaft, bestaat de kans dat deze niet voldoet aan de nieuwe eisen.

Hoe reageren de verzekeraars?

Volgens een medewerker van het Verbond van Verzekeraars, Barbara van der Rest, hebben de verzekeraars drie opties. Ze kunnen ervoor kiezen om de premie te verhogen voor verzekerde met een auto zonder het certificaat, of ze nemen het certificaat voor lief en doen simpelweg niets. De derde optie is dat verzekeraars alleen maar mensen gaat verzekeren die in het bezit zijn van het door Kiva uitgegeven certificaat.

Verzekeren met een keyless entry systeem

Als je een auto met (of zonder) een keyless entry hebt en je naar een verzekering zoekt, kan het handig zijn om alle autoverzekeringen op een rijtje te zetten. Je kunt online gemakkelijk en snel je autoverzekering vergelijken. Je kunt alle automerken op Autoverzekering.nl inzien en daarna onafhankelijk alle verzekeringen vergelijken. Lekker makkelijk!