Kun je beter wel of niet verhuizen?

Als u overweegt om naar een nieuwe plaats te verhuizen, is het belangrijk om zowel de voor- als de nadelen van een dergelijke beslissing in overweging te nemen. Of u nu voor het eerst naar een studentenflat verhuist of naar een ander land om een nieuw leven te beginnen, het hele proces heeft bepaalde voordelen.

Hoe u het ook bekijkt, wanneer u verhuist, begint u aan een opwindende reis. Het kan de eerste keer zijn dat u een huis verkoopt of dat u voor het eerst uw ouderlijk huis verlaat. U verlaat uw vertrouwde onderkomen en neemt uw intrek in iets nieuws, wat altijd reden is voor een gezonde dosis opwinding.

Bij een verhuizing kunt u kiezen uit verschillende diensten. U kunt ervoor kiezen om een busje te huren en uw verhuizing met wat vrienden en familieleden te organiseren. Of u kunt ervoor kiezen om alles uit te besteden, van het inpakken van de dozen tot het in elkaar zetten van uw meubels. Er zijn ook gespecialiseerde verhuisdiensten, zoals het verhuizen van oude meubels of het verhuizen naar een verzorgingstehuis. In Nederland kunt u uw verhuizing precies zo regelen als u wilt.

Voordelig: U kunt uw financiële regelingen handhaven door het zelf te doen. Als u een busje neemt van een bekende en er zelf mee rijdt, kost de verhuizing niet veel. Maakt u gebruik van een erkende verhuizer en kiest u voor extra diensten, dan wordt het bedrag hoger.

Vrije tijd: Niemand hoeft zijn vakantiedagen op te geven voor een verhuizing. Het is uw recht om vrije dagen te krijgen voor deze activiteit. Profiteer hiervan en verhuis niet in het weekend. Dat kost meer en u gebruikt uw eigen vrije dagen. Dit is een onproductieve praktijk.

Opnieuw beginnen: zodra al uw bezittingen naar uw nieuwe woonplaats zijn gebracht, kunt u een nieuwe start maken. U kunt alles inrichten zoals u dat wilt en zo een nieuw tijdperk inluiden. U zult herinneringen creëren en hopelijk echt blij zijn met uw nieuwe woning. Van tijd tot tijd is een nieuwe start precies wat je nodig hebt. Als je direct een afspraak wilt maken voor een verhuizing kan je terecht bij Budget Verhuisservice. Daar helpen ze je graag.

Een paar nadelen benoemen

Toch heeft verhuizen ook enkele opmerkelijke nadelen. Natuurlijk zijn bovenstaande voordelen mooi meegenomen zolang alles goed verloopt en u er plezier aan beleeft. Sta daarom goed stil bij de onderstaande nadelen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Verhuizen kan een zeer veeleisende ervaring zijn omdat het zelfs met de nodige planning mis kan gaan. Het is gemakkelijk om overweldigd te worden door alle taken en details bij een verhuizing, dus men moet voorbereid zijn op een moeilijke periode. Hoewel het mogelijk is een proces met een budget te organiseren, kan het toch vrij kostbaar zijn. Afhankelijk van de grootte van de spullen en de afstand kunnen de kosten vrij hoog oplopen. Bij verhuizing naar het buitenland zijn de kosten bijzonder hoog, omdat vervoer over land, over zee of door de lucht nodig is en duur kan zijn. In het geval van een groot huishouden met bijvoorbeeld vier personen en een hoop inboedel is het niet ongewoon om rond de 1500 euro uit te geven.

Het kan opwindend of beangstigend zijn – het hangt allemaal af van de persoon. Als u de uitdaging van een nieuw leven niet aankunt, of als u zich zorgen maakt over wat u te wachten staat, kan het ontmoedigend zijn. Op jezelf gaan wonen of verhuizen naar een andere stad betekent dat je een heel nieuw netwerk van contacten moet opbouwen. Het is een nieuw avontuur, maar tegelijkertijd moet je het vertrouwde achter je laten. Bovendien is er altijd een zeker risico verbonden aan een verhuizing – het is mogelijk dat uw bezittingen niet veilig worden vervoerd en schade oplopen. Zelfs als het verhuisbedrijf een verzekering heeft, zal het zoiets unieks als een kostbare antieke vaas niet kunnen vervangen. Vaak worden voorwerpen gebroken of lopen meubels schade op. Vooral het vervoer van een waterbed is een lastige klus.