Lekker koffie uit je eigen keuken!

Zelfgemaakte espresso is een elegant alternatief voor je gewone kop koffie ’s ochtends. Moderne espresso werd in 1940 geïntroduceerd aan de wereld. Espresso machines voor thuis kwamen in de jaren ’60 en ’70 op de markt, maar de meeste mensen genoten nog altijd het meest van een espresso in cafe’s en koffiehuizen. Tegenwoordig zijn espressomachines voor thuis betrouwbaar en niet duur, zodat een espresso maken iets is wat iedereen elke dag thuis zelf kan maken. Daarom zie je deze machines ook steeds vaker terug in de (landelijke) keukens!

Espresso

Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen. Dit resulteert in een donkere, sterke koffie met een lichtbruine schuimlaag, of crema, bovenop. Een enkel kopje koffie espresso is vrij klein, slechts 25 tot 30 ml koffie. Traditionele Italiaanse espresso is gezoet met suiker, hoewel veel Amerikanen het ongezoet drinken. Espresso staat ook aan de basis van een brede variatie andere koffiedranken, zoals cappuccino, cafe latte en cafe mocha.

Soorten koffie

Het soort koffie dat je uitkiest voor je espresso is van grote invloed op algehele kwaliteit van het eindproduct. Vele koffievariaties worden aangeprijsd als ‘espresso’ of ‘espresso gebrand’. Dit betekent dat de bonen redelijk donker gebrand zijn, wat resulteert in een diepe, haast rookachtige smaak. Veel van het originele karakter van de koffieboon wordt overschaduwd door het donkere branden, maar Arabica bonen produceren over het algemeen een betere crema dan andere soorten.

Soort maler

Twee soorten koffiemalers domineren de thuismarkt. Malers met messen werken door het ronddraaien van een scherp mesje in een houder. Ze zijn ontworpen om net zo te werken als een blender of keukenmachine. Ze zijn het minst dure soort thuismaler. Maalschijf malers werken door de bonen tussen twee maalschijven of -konen te vermalen, waardoor de koffiebonen heel gelijkmatig gemaald worden. Met deze koffiemaler kies je eenvoudigweg de espressosetting naar eigen smaak en de machine maalt de bonen net zo lang tot ze fijn genoeg zijn. Deze type maler is perfect voor espresso, maar omdat hij vrij duur is, is het niet altijd te doen voor sporadisch thuisgebruik.

 

Perfecte Espressomaling

Als je een koffiemolen met messen hebt, kun je door hem langer of korter te laten malen bepalen hoe fijn de koffiebonen gemalen worden. Voor espresso moeten de bonen zo fijn mogelijk gemalen zijn. Het zou er als poeder uit moeten zien, met weinig tot geen zichtbare stukjes. De beste manier om te bepalen of de koffie lang genoeg gemalen is, is door te luisteren. De koffie is fijn genoeg gemalen als je geen stukjes koffieboon meer hoort ratelen in de maler. Dit kan zo’n 15 tot 30 seconden duren, afhankelijk van hoeveel koffie je maalt en hoe krachtig je maler is.

 

Bron: Vivakoffie