Maak je computer aanzienlijk sneller met een externe harde schijf

Last van een steeds maar trager wordende computer? Een externe harde schijf kan je PC of laptop aanzienlijk sneller maken. Door veel van je bestanden te verplaatsen naar een externe harde schijf, zorg je voor een relatief lege interne harddisk en dat geeft je PC een extra boost aan snelheid. Het opstarten van je computer als ook het openen van programma’s gaat dankzij een externe harde schijf opeens weer een stuk sneller.

externehardeschijf

Waarom wordt een computer trager?

Wanneer je een computer net hebt aangeschaft, is deze nog in opperbeste staat. Opstarten en programma’s openen gaat met een snelheid die je van een nieuwe computer mag verwachten. In de loop van de tijd merk je echter dat je PC steeds trager wordt. Het kan soms wel een paar minuten duren voordat je computer helemaal klaar is voor gebruik. Ook als je een programma wilt openen, hoor je hoe je computer aan het rekenen slaat en steeds meer werk moet verrichten om het juiste programma te vinden. Je PC moet zoeken in een wirwar van informatie en reageert steeds langzamer. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat je harde schijf vol staat met foto’s, video’s, muziek, applicaties, spelletjes en andere downloads. Daarnaast draaien verschillende toepassingen ongemerkt en vaak ongevraagd mee op de achtergrond, met extra vertraging tot gevolg. Hoe voller je harde schijf is, hoe langzamer je computer wordt. Daarom besluiten steeds meer computergebruikers een externe harde schijf aan de computer te koppelen om zo de interne harddisk te ontzien.

Externe harde schijf, een mega USB stick

Een externe harde schijf sluit je op precies dezelfde wijze op je PC aan als een USB stick. Je stopt een kabeltje in de USB ingang en je bent ready to go. Het werkt dus precies hetzelfde als een USB stick met dat verschil dat je op een externe harde schijf veel meer opslagruimte tot je beschikking hebt. Een externe harde schijf bevat minimaal 500 GB aan opslagcapaciteit, maar er zijn ook externe harddisks verkrijgbaar met wel 1 tot 8 terrabytes, ofwel 1000 tot 8000 GB. Je kunt hier dus met het grootste gemak een uitgebreide muziekcollectie op kwijt. Datzelfde geldt voor e-books, PDF files, video’s, complete films, foto’s, spelletjes etc. Ook is een externe harde schijf uitermate geschikt voor een backup van je computergegevens. De meeste externe harde schijven zijn al klaar voor gebruik op je Windows PC. Wil je een externe harde schijf zowel gebruiken onder Windows als Apple dan moet je de schijf eerst formatteren bijvoorbeeld met exFat.

Handig om mee te nemen

Niet alleen biedt een externe harde schijf je de mogelijkheid om allerlei bestanden op te slaan, door zijn kleine formaat en het feit dat een externe harde schijf meestal weinig weegt, is hij ook handig om mee te nemen. Je opgeslagen informatie is overal te gebruiken. Dat kan op je eigen laptop maar in principe kun je de externe harde schijf aansluiten op iedere computer. Verzorg jij de muziek op een feestje van een vriend. Neem je externe harde schijf met daarop je muziekcollectie mee, sluit hem aan op de computer van je vriend en het feest kan beginnen.

Alternatief systeem op externe harde schijf

Een externe harde schijf is ook heel goed te gebruiken om een alternatief voor Windows te installeren. Linux of Ubuntu zijn gewilde besturingssystemen voor computergebruikers die niet alleen afhankelijk willen zijn van Microsoft. Twee systemen op je interne harde schijf is niet erg handig. Maar onafhankelijk van je Windows systeem kun je Linux installeren op een externe harde schijf. Van de 500 GB of 1 TB die je externe HD aan opslagruimte biedt, kun je gerust 100 of 200 GB vrijmaken voor Linux. Als je het systeem geïnstalleerd hebt, kun je het vervolgens direct opstarten vanaf je externe harde schijf. Werkt prima en zo kun je zonder problemen gebruik maken van twee verschillende besturingssystemen. En bepaalde programma’s exclusief op Linux gebruiken en andere op Windows. Ook kun je ervoor kiezen om enkele ‘zware’ programma’s die veel ruimte innemen op je interne HD, te installeren op je externe harde schijf. Vervolgens zet je een snelkoppeling op je bureaublad en je kunt ze direct opstarten. Je moet er wel rekening mee houden dat dit het programma zelf wat langzamer kan maken omdat het eerst door de USB poort moet, maar daar staat tegenover dat je je harddisk ontziet.

Super snel opstarten met SSD

Met een SSD externe harde schijf heb je van enige vertraging geen last. Sterker, het maakt je computer super snel. SSD staat voor Solid State Drive die in tegenstelling tot traditionele harde schijven geen bewegende onderdelen als een roterende schijf en bewegende lees- en draaiknoppen gebruikt. De schijf is daarom minder kwetsbaar en gegevens worden razendsnel opgezocht. De data worden zelfs zo snel gevonden dat defragmenteren overbodig wordt. Omdat SSD schijven zo supersnel zijn, worden ze vaak gebruikt om een systeem op te installeren. Je kunt je Windows 7, 8 of 10 direct van de schijf opstarten met een snelheid die een gewone interne harde schijf nooit haalt. Je kunt de SSD externe harde schijf ook gebruiken om gegevens op te slaan. Maar in dat geval kun je net zo goed voor een SSHD schijf gaan. Die laatste is een hybride schijf en combineert de voordelen van een SSD met die van een externe harde schijf. De SSHD zet de data die je het meest gebruikt op het SSD gedeelte en de rest op het HD gedeelte.

Welke externe harde schijf moet ik kiezen?

Wil je de interne harddisk van je computer eens flink opschonen en daardoor je computer sneller maken? Heb je daarnaast veel megabytes nodig om al je gegevens op te slaan, dan is de keuze voor een normale externe harde schijf van 500 GB of 1 TB een uitstekende. Bovendien zijn deze schijven over het algemeen wat goedkoper. Wil je echter een computer die razend snel opstart en programma’s opent, kies dan voor een SSD of SSHD schijf.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *