Magazijninrichting: een vak apart

Magazijnen heb je in alle soorten en maten. Van het magazijn op je werk, dat eigenlijk niet meer is dan een kamer waar de voorraden koffie en kopieerpapier staan opgeslagen, tot het magazijn van een winkel, waar alle voorraden in te vinden zijn. En wat dacht je van het magazijn van een hele grote webwinkel, waarvandaan dagelijks vele duizenden producten ingepakt en verstuurd moeten worden? Al die magazijnen hebben één ding met elkaar gemeen: als ze niet goed zijn ingericht wordt het al snel een chaos.

Zorg voor overzicht

Hoe groot of klein je magazijn ook is, een goed overzicht van wat erin te vinden is, is van groot belang. Dat begint al met het allerkleinste magazijn, het eerdergenoemde hok met koffie en kopieerpapier. Hierin vind je, naast deze goederen, vaak nog veel meer spullen voor dagelijks gebruik op kantoor. Of beter gezegd: hierin zou je veel van dat soort spullen kunnen vinden, als het netjes en overzichtelijk was opgeborgen.

Want dat is juist in veel van dit soort kleine ruimtes niet het geval. De meest gebruikte spullen, die weet iedereen nog wel te vinden. Maar dat er ook enveloppen liggen? Elastiekjes, kabels, printerinkt of nietmachines? Vaak is dat velen onbekend, om de simpele reden dat het niet zichtbaar of nergens vermeld is. Niet zelden komen dit soort dingen pas boven water als er een verbouwing of verhuizing aan zit te komen, en het hele magazijn wordt leeggehaald. Opeens komen er dozen vol scharen, pennen en andere kantoorartikelen uit alle hoeken en gaten rollen. Precies die spullen die meer dan eens bijbesteld moesten worden, omdat ze altijd op waren…

Als in een dergelijk klein magazijn overzicht al belangrijk is om de voorraden goed te kunnen gebruiken, dan is dat al helemaal zo als het om een wat grotere schaal gaat. Denk bijvoorbeeld aan een winkel. Daar is het van groot belang dat het altijd goed duidelijk is welke artikelen op voorraad zijn, en welke eventueel bijbesteld moeten worden. Dat bereik je door de voorraad goed te beheren, maar ook door deze systematisch op te bergen. Als het voorraadsysteem zegt dat een bepaald paar schoenen er nog wel is, maar je kunt ze onmogelijk vinden, dan heb je er weinig aan.

De juiste opstelling

Of je nu een klein, wat groter of mega magazijn hebt, de juiste inrichting is van groot belang. Dat begint met de juiste stellingen, waarop je alle goederen goed en overzichtelijk kwijt kunt. Dit kan een prijzige uitgave zijn, maar wel eentje waarop je goed kunt besparen. Gebruikte stellingen doen hun werk namelijk net zo goed als gloednieuwe, en kosten je een stuk minder. Zeker voor een startend bedrijf kan dit een prima keuze zijn.