Mercedes voor het eerst na jaren weer onder druk?

De komende laatste races van het Formule 1-seizoen 2021 gaan beslissen of Red Bull, met Max Verstappen als hoofdcoureur en Sergio Pérez als goede tweede rijder, de jarenlange dominantie van de renstal van Mercedes kunnen gaan doorbreken. Op GPToday.net zijn veel artikelen te vinden over de titanenstrijd tussen Mercedes en Red Bull. De Engelse zevenvoudig wereldkampioen F1 Lewis Hamilton van de troon stoten is niet gemakkelijk en zou een unieke prestatie betekenen. Maar staat het team van Mercedes, bij wie Valtteri Bottas als tweede rijder actief is, echt zo zwaar onder druk van Red Bull? Of valt het eigenlijk wel mee?

De vraag is of Red Bull de goede racepace weer pakt

In een interview op GPToday.net gaf oud-coureur Jolyon Palmer kortgeleden aan dat Max Verstappen dan wel, sinds Turkije, een voorsprong op Lewis Hamilton heeft genomen in de WK-stand, maar dat in zijn ogen Hamilton en diens renstal Mercedes toch echt dé favoriet zijn om het WK dit jaar te winnen. Mercedes had tijdens de GP in Turkije een aanzienlijk hogere racepace dan de Red Bulls. En dat baart Palmer zorgen. Hij zei in het betreffende interview: “Ik maak mij zorgen om Red Bull. Omdat ik mij niet kan herinneren wanneer ze voor het laatst een echt goede pace lieten zien.” Als het Hamilton lukt om mentaal de knop om te zetten en scherp te blijven, kan hij de komende races, zo verwacht Palmer, zeker naar zijn hand zetten. Verstappen zal er dus echt vol in moeten gaan om voor het eerst in zijn nog jonge F1-carrière de wereldtitel te gaan pakken.

Toch is er wel degelijk sprake van druk op Mercedes

Voormalig coureur Palmer heeft zeker een punt als hij wijst op de mindere snelheid die de Red Bulls op dit moment hebben. Maar racepace is natuurlijk niet de enige bepalende factor in de WK-strijd. Hoopgevend voor Verstappen en Red Bull is het feit dat tussen het laatste handjevol races dat nog op de F1-kalender staat, diverse circuits zitten die Verstappen en zijn team goed liggen. Verder zit het mentaal goed bij Verstappen, zo blijkt uit alles wat onze landgenoot doet en zegt. Naast deze factoren kan gesteld worden dat de druk volop bij Hamilton ligt. Hij kan eigenlijk alleen maar het WK verliezen, terwijl er voor Verstappen alleen iets te winnen valt.