Microplastics in ons drinkwater: wat is het probleem?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over microplastics in onze oceanen en het effect daarvan op het milieu en het zeeleven. Maar wist je dat microplastics ook in ons drinkwater terechtkomen? Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics in drinkwater aanwezig zijn en dat we dagelijks kleine hoeveelheden microplastics binnenkrijgen. In deze blog gaan we samen met Meditech Europe dieper hier op in en komen we er achter of dit een potentieel gezondheidsrisico kan vormen.

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze worden gevormd wanneer grotere stukken plastic, zoals plastic flessen en tassen, in kleinere stukken worden afgebroken door de zon en de wind. Deze microplastics komen dan terecht in ons drinkwater. Er zijn verschillende bronnen van microplastics, waaronder industrieel afvalwater, cosmetica en synthetische kledingvezels.

Hoe kunnen we microplastics in ons drinkwater tegengaan?

Gelukkig zijn er manieren waarop we de hoeveelheid microplastics in ons drinkwater kunnen verminderen.

Verminder je plastic gebruik

De eerste en belangrijkste stap is om je plastic gebruik te verminderen. Dit betekent dat je plastic flessen, tassen en andere plastic producten moet vermijden. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare flessen en tassen, en vermijd producten die in plastic zijn verpakt.

Kies voor duurzame materialen

Kies voor duurzame materialen zoals glas, metaal en papier in plaats van plastic. Dit helpt niet alleen om de hoeveelheid microplastics in ons drinkwater te verminderen, maar het is ook beter voor het milieu.

Gebruik filters

Er zijn verschillende filters beschikbaar die kunnen helpen om microplastics uit ons drinkwater te verwijderen. Deze filters worden geïnstalleerd op de kraan of in de waterfles en kunnen helpen om de hoeveelheid microplastics die we binnenkrijgen te verminderen. Er zijn ook verschillende waterzuiverings apparaten, een goed voorbeeld is een ozon generator.

Zorg voor een goede afvalverwerking

Een andere manier om microplastics in ons drinkwater tegen te gaan, is door ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier wordt verwerkt. Dit betekent dat we plastic afval moeten recyclen en ervoor moeten zorgen dat het niet in de oceanen terechtkomt. Dit kan worden bereikt door het gebruik van grootschalige recycling programma’s en het invoeren van strengere wet- en regelgeving.

Conclusie

Hoewel microplastics in ons drinkwater een probleem vormen, zijn er manieren waarop we dit probleem kunnen aanpakken. Het verminderen van ons plastic gebruik, het kiezen van duurzame materialen, het gebruik van filters en het zorgen voor een goede afvalverwerking zijn allemaal stappen die we kunnen nemen om de hoeveelheid microplastics in ons drinkwater te verminderen. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact van plastic op ons milieu en ons drinkwater, en dat we ons best doen om ons plastic gebruik te verminderen. Samen kunnen we een verschil maken!