Payroll, waarom?

Als ondernemer of als werknemer zul je vast wel eens van payrolling gehoord hebben. Al weet niet iedereen wat payrolling nou precies inhoudt. Payrolling vindt plaats wanneer een payroll aanbieder de werknemers van een bepaalde ondernemer op papier overnemen. Hierdoor krijgt de payroll aanbieder de juridische verantwoordelijkheid voor de werkgevers en hoeft de werkgever zich dus geen zorgen te maken over salarisadministratie en dergelijke. De werknemers worden betaald door de payroller, maar op de werkvloer blijft de ondernemer verantwoordelijke voor de bedrijfsvoering.

 

Waarom payroll?

Maar waarom zou je als ondernemer of als werknemer graag met payroll werken?

Payroll kan in principe interessant zijn voor iedere organisatie die met personeel werkt. Payrolling kan zowel voor langdurige als kortlopende projecten interessant zijn. Voor ondermers is het fijn om met payrolling te werken omdat er op deze manier 24/7 een externe afdeling beschikbaar is voor personeelszaken, er kan meer flexibiliteit in contracten gerealiseerd worden en de risicos voor ziekte en ontslag kunnen beperkt worden. Door payroll in te zetten kunnen ondernemers financieel voordeel behalen door de inkoop efficienter te maken.

Voor werkgevers is payrolling erg interessant omdat ze zich op deze manier niet meer druk hoeven te maken om wetgeving en regelgeving omtrent arbeidsovereenkomsten, contracten etc. Ook is het niet meer nodig om aangiften en afdrachten voor het UWV, de belastingdienst en pensioenfondsen te doen. Dit alles wordt uit handen genomen door de payroll aanbieder.

 

Is payrolling ook voor medewerkers interessant?

Voor veel werknemers lijkt het alsof payrolling alleen voor de werkgever gunstig is. Maar vaak vinden er ook voor werknemers verschillende voordelen plaats. Veel mensen gaan er ook vanuit dat payrolling alleen voor mensen is met een bijbaan, maar ook voor vaste contracten kunnen via payroll aanbieders lopen.

Zo kunnen werknemers er vaak van uit gaan dat ze via payrolling betere arbeidsvoorwaarden krijgen, dan wanneer ze via de ondernemer zelf in dienst zouden zijn.

Ook is het mogelijk dat er voor werknemers een grotere baanzekerheid is door payroll. Soms is het niet mogelijk voor een ondernemer om een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden, waarbij het via een bepaalde payroll constructie weer wel mogelijk is.

 

Doordat payroll bedrijven vaak meerdere klanten hebben in allerlei bedrijfstakken, is het risico veel meer gespreid. Wanneer een werkgever geen werk meer kan verlenen, hoeft de werknemer daar niet direct de dupe van te zijn. Zo zijn er bepaalde herplaatsingterminen en beeindigingvergoedingen.

Ook kan men er bij payrolling van uit gaan dat er een betere P&O afdeling is, waardoor werknemers gebruik maken van betere P&O ondersteuning.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.