Schuilt er een ondernemer in jou?

Vind je het helemaal niks, om in loondienst te werken? Om een baas te hebben, die je iedere dag weer vertelt wat je moet doen, en je een paar keer per jaar laat weten of je dat goed hebt gedaan of juist niet? Hou je er niet van om orders op te volgen, maar wil je zelf bedenken wat de beste manier van werken is? Nieuwe ideeën uitwerken, verantwoordelijkheid dragen voor wat je doet? Eigen baas zijn? Dan is ondernemer worden echt iets voor jou! En, heel fijn: er zijn manieren waarop je kunt ondernemen zonder zelf het wiel opnieuw uit te hoeven vinden.

Wat dan?

Ondernemer worden. Het is niet zozeer een beroepskeuze, maar eerder een manier van leven. De meeste mensen die ooit eigen baas zijn geweest moeten er niet aan denken om weer voor een baas te gaan werken. De vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid werken verslavend. Het gevoel dat je écht voor jezelf aan het werk bent, veel mensen willen niet anders.

Als je besluit om ondernemer te worden wacht je eerst de beantwoording van een lastige vraag. Wat ga je precies doen? Misschien heb je al jaren een passie, weet je al sinds je kind was precies wat jouw beroep moet worden. Maar misschien wil je wel ondernemer worden, maar heb je eigenlijk geen flauw idee waarin precies. Of zou je graag een winkel willen bezitten, maar voel je niet de behoefte om een heel nieuw concept uit te gaan werken. In dat geval kun je heel goed franchisenemer worden.

Wat is dat?

Een franchise beginnen lijkt heel erg op het openen van een eigen zaak, een winkel over het algemeen. Het verschil is alleen dat je je aansluit bij een bestaande keten. Je hoeft dus niet zelf te gaan verzinnen wat je wil verkopen, wat je huisstijl moet worden en hoe je bijvoorbeeld de marketing gaat aanpakken. Dat zijn allemaal zaken die al geregeld zijn en waar je je niet druk meer om hoeft te maken.

Is het nog wel echt ondernemen dan? Jazeker! De winkel, de franchise, staat op jouw naam, jij bent de eigenaar. Dat betekent dat je zelf verantwoording hebt voor het dagelijkse reilen en zeilen van de zaak. Zorgen dat je de juiste spullen bestelt, goed personeel rond hebt lopen en, heel belangrijk, dat je winst maakt. Want wil je franchisenemer worden, dan ben je opeens niet meer in loondienst, maar hangt je inkomen echt samen met de winst die jouw zaak maakt.