SSD schijven: de toekomst of een voorbijgaande hype?

De SSD schijf wordt wel eens een revolutie genoemd. Revoluties hebben de gewoonte om even de tijd te nemen eer ze op gang komen. Neem bijvoorbeeld de computer. Daarbij duurde het zo`n dertig tot veertig jaar totdat het proces van ontwikkeling zover was dat computers ook door consumenten gebruikt konden worden. Bij de mobiele telefoon was dit proces al een stuk korter, zo`n tien tot twintig jaar. Inmiddels is de concurrentiestrijd op elektronicagebied zo groot dat geen enkele fabrikant een nieuwe ontwikkeling wil missen. Daarbij is de ontwikkeling en introductie van SSD schijven (Solid State Disk) wel een heel mooi voorbeeld. Aan de andere kant kun je jezelf daarbij de vraag stellen of fabrikanten zichzelf nu niet voorbij rennen. Zijn die nieuwe SSD schijven nu echt al zoveel beter dan de oude HDD schijven? Of is het beter om nog even te wachten totdat je massaal alle harddisks kunt vervangen door nieuwe SSD schijven?

 

ssdschijf

Veel meningen

Over de SSD schijf wordt veel gespeculeerd en geschreven. De meeste meningen gaan de kant op dat SSD schijven inderdaad veel voordelen hebben ten opzichte van HDD schijven, maar dat dit verschil pas echt duidelijk zichtbaar wordt als de techniek nog verder wordt ontwikkeld. Iets dat op dit moment overal ter wereld gebeurt. Aan de andere kant wordt de SSD schijf nu al volop aangeboden, zowel intern voor in je computer of laptop, als extern die je via een usb poort kunt aansluiten. Als je nu een nieuwe laptop of computer koopt, is de kans groot dat daar al een SSD schijf is ingebouwd.

Wat zijn de voordelen?

Maar wat zijn dan die vele voordelen van een SSD harde schijf ten opzichte van een oude HDD schijf? Om dat te kunnen beargumenteren is het belangrijk om duidelijk te maken hoe deze twee systemen werken. Een HDD schijf werkt mechanisch. Hij bestaat uit meerdere schijven, die ook wel platters worden genoemd. Dit zijn bewegende onderdelen die geluid maken. Iets dat je duidelijk hoort als je bijvoorbeeld je computer opstart. De schijven bewegen dan zo dat ze alle informatie kunnen inladen om je besturingssysteem op te starten, bijvoorbeeld Windows. Bij SSD schijven werkt alles elektronisch. Het is een zogenoemd flash geheugen, net zoals bij een usb-stick. Omdat een SSD schijf geen bewegende onderdelen heeft, is hij dus muisstil. Ook werkt het laden van de gegevens een stuk sneller. Simpelweg omdat een elektronisch systeem in principe altijd sneller is dan een mechanisch systeem.

Snelheid

Als je echt een goed beeld wilt krijgen van deze verschillen in snelheid dan kun je het beste eens op youtube kijken en zoeken naar een filmpje waarbij ze twee identieke computers tegelijkertijd opstarten. Eentje met een HDD schijf en een andere met een SSD schijf. Dit varieert natuurlijk van computer tot computer, maar gemiddeld is de SSD schijf twee tot drie keer zo snel. Voor normale gebruikers die hun computer voor huis, tuin en keukenactiviteiten gebruiken zal dit niet zo`n issue zijn. De grote winst zit hem echter in bedrijven voor wie computergeheugen én snelheid alles is. Denk bijvoorbeeld aan beleggers of financiële instellingen. Maar ook voor de meeste bedrijven met een intern netwerk kan het gebruik van een SSD schijf een groot verschil maken.

De ene SSD is de andere niet

Toch moet je ook bij SSD schijven wel zorgen voor enig onderscheid. Er is namelijk niet één soort SSD schijf, er zijn er drie: single cell, multi level cell en triple level cell. Om dit uit te leggen is het belangrijk om te weten dat een SSD schijf eigenlijk bestaat uit een enorme verzameling aan elkaar verbonden elektronische cellen. Op elk van de cellen wordt informatie opgeslagen. Dit gebeurt door iedere cel een bepaalde hoeveelheid spanning te geven. Daardoor verandert de cel in een 1 of een 0. Binaire taal die de computer gebruikt om informatie op te slaan. Daarnaast is er een controller aanwezig die ervoor zorgt dat de spanning kan worden veranderd, waarbij je informatie overschrijft, maar die ook de informatie uitleest. Bijvoorbeeld als je een bestand opent op je computer.

Spanningsniveaus

Bij een single cell SSD kaart wordt één bit informatie opgeslagen per cel. Je hebt dan twee spanningslevels, 1 en 0. Bij een multi level cell worden twee bits informatie per cel opgeslagen. Hierbij heb je dan vier spanningslevels. Voor iedere bit zijn er twee. Dit betekent dat je twee keer zoveel informatie kunt opslaan op dezelfde hoeveelheid cellen. Bij een triple level cel worden er drie bits per cel opgeslagen en heb je dus zes verschillende spanningsniveaus. Hoe meer bits er per cel worden opgeslagen hoe goedkoper de schijf meestal wordt, maar daarbij wordt hij ook significant langzamer. Hoe meer verschillende spanningsniveaus er namelijk zijn, hoe meer moeite de controller moet doen om al die informatie juist in te lezen. Daarnaast zijn de verschillen in spanning een stuk kleiner, waardoor er naar verloop van tijd sneller fouten kunnen ontstaan.

Wil je dus een echt supersnelle SSD harde schijf voor in je computer, koop dan altijd een single level cell SSD schijf. Dit is echter alleen interessant voor bijvoorbeeld gamers of bedrijven. De multi en triple cell SSD schijf is prima voor een normale particulier. Daarbij kun je overigens wel de afweging maken of je alsnog niet liever een traditionele HDD schijf wilt kopen. Want ook HDD heeft een aantal grote voordelen.

Voordelen HDD

Ten eerste is tot nu toe de opslagcapaciteit van een HDD schijf veel groter dan die van een SSD schijf. Voor mensen die veel ruimte nodig hebben, bijvoorbeeld voor films en foto`s, is het eigenlijk zonde om daarvoor een SSD schijf te gebruiken. Sterker nog, op dit moment zijn de snelste HDD schijven nog sneller dan een gemiddelde SSD schijf. Wel is het zo dat dit door technologische vernieuwing snel verandert. Misschien wel het grootste voordeel van HDD is echter de prijs per GB opslagruimte. Die is namelijk enorm veel goedkoper ten opzichte van een GB opslagruimte op een SSD schijf: zes cent tegenover zeventig cent.

Combineren is mogelijk

Wat veel gebruikers tegenwoordig doen is een combinatie gebruiken van een SSD schijf en een HDD schijf. Bijvoorbeeld door een computer te kopen met een interne SSD schijf en die combineren met een externe HDD schijf voor het opslaan van grotere databestanden. Deze koppel je gewoon aan de computer via een usb ingang. Andersom kan natuurlijk ook. Heb je een computer met een HDD schijf dan kun je er voor kiezen om een externe SSD schijf te kopen en die op je computer te sluiten. Bij een externe SSD moet je er overigens wel goed op letten dat je een usb 3 poort gebruikt. Anders zorgt deze voor een flessenhals effect. De SSD schijf kan dan namelijk wel heel snel zijn, maar de usb ingang kan al deze informatie niet snel genoeg verwerken, waardoor het effect teniet wordt gedaan. Er zijn overigens zelfs voorbeelden bekend waarbij je jouw besturingssysteem, zoals Windows, vanaf een externe SSD schijf kunt gebruiken.

Conclusie

De voordelen van een SSD harde schijf ten opzichte van een HDD schijf zijn relevant, maar wel voor de echte liefhebber. De verwachting is echter dat SSD schijven de oude HDD exemplaren snel naar het museum zullen laten verdwijnen. De SSD schijf wordt namelijk snel beter, goedkoper en bevat meer opslagruimte. Als de huidige ontwikkeling zich in dit tempo doorzet dan heb je als consument straks niet eens meer de keuze. SSD is de toekomst. Of we nu willen of niet.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *