Stofzuigers voor bedrijven, waar kan ik uit kiezen?

Voor veel mensen is een stofzuiger een noodzakelijk kwaad, maar wel eentje waar we stiekem erg blij mee zijn. Vrijwel niemand vindt het namelijk leuk om de vloer te stofzuigen, maar het dan maar niet doen is over het algemeen nog veel vervelender. Het doel van een stofzuiger is namelijk simpel, voorkomen dat je huis of je bedrijf al te stoffig wordt. Dit is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook qua gezondheid is af en toe stofzuigen van groot belang. Veel mensen met astma of andere luchtwegproblemen kunnen namelijk veel last krijgen van een te hoog stofgehalte in de lucht. Als werkgever is het dan ook belangrijk om de vloer van het kantoor schoon te houden en je werknemers niet te laten “stikken”.

Veel grote bedrijven hebben natuurlijk hun eigen (externe) schoonmaakploeg in dienst. Het is nou eenmaal een goede service om niet van je werknemers te verlangen dat ze naast hun drukke werk ook nog eens de vloer schoon houden. Hoe kleiner een bedrijf echter wordt, des te aannemelijker de kans dat dit wel gebeurt. Zeker bij een klein kantoor is het wel erg luxe om alles door een extern schoonmaakbedrijf schoon te laten houden en koopt u liever zelf een goede stofzuiger. In dat geval is het natuurlijk wel belangrijk om de juiste keuze te maken uit het enorme aanbod aan stofzuigers. Er zijn er namelijk heel wat. In dit artikel een overzicht van de meest gebruikte modellen stofzuigers en hun voor- en nadelen.

 

stofzuiger

 

De sledestofzuiger

Hoewel de naam misschien niet heel bekend voorkomt, gaat het hier om het standaard huis, tuin en keukenmodel stofzuiger dat vrijwel iedere Nederlander in huis heeft. Het idee is simpel. Snoer afrollen, stekker in het stopcontact en zuigen maar. Alle stof komt terecht in de papieren stofzuigerzak. Is deze vol, dan gooi je hem weg en vervang je die door een nieuwe. Juist omdat het zo`n rechttoe-rechtaan manier van stofzuigen is, is een sledestofzuiger erg gebruiksvriendelijk. Zeker voor kleinere kantoren is een sledestofzuiger misschien wel het beste model om het kantoor stofvrij te houden.

De steelstofzuiger

Verder hebben we de steelstofzuiger. Deze werkt in principe met dezelfde techniek als de sledestofzuiger, maar is op een andere manier gebouwd. Bij een steelstofzuiger zit de zak namelijk vaak bevestigd aan de steel. Het voordeel is dat dit model stofzuiger een stuk minder ruimte nodig heeft om op te bergen. Ideaal natuurlijk voor een klein kantoor. Sommige varianten op de steelstofzuiger hebben nog een extra optie, namelijk een twee-in-één variant waarbij ook een kruimeldief is geïntegreerd. Ideaal natuurlijk als je snel wat kruimels wilt opvegen.

Ketelstofzuiger

Stofzuigersoort nummer drie in dit overzicht is de ketelstofzuiger. Deze is ideaal voor als je een iets groter kantoor hebt schoon te houden. Veel schoonmaakbedrijven maken dan ook gebruik van een ketelstofzuiger. De wat meer professionele modellen hebben een grotere zuigkracht dan de sledestofzuiger, dat komt door een sterkere motor. Ook kunnen sledestofzuigers meer stof bevatten voordat ze moeten worden geleegd. Een ketelstofzuiger ligt bovendien niet op zijn zij, maar staat rechtop. Daardoor verplaatst het zwaartepunt zich waardoor hij makkelijk is mee te trekken. Het nadeel is dat hij ook sneller om kan vallen als je er iets te hardhandig aan trekt.

Een ketelstofzuiger is in sommige gevallen ook te koop als een nat/droog stofzuiger. Deze kun je zowel gebruiken voor water, koffie en andere vloeistoffen als voor het normale stofzuigen. Wel is het in dat geval belangrijk dat je de zak vervangt door een opvangbak voor het water. Niet ideaal dus als je er snel bij wilt zijn, maar wel als je regelmatig beide zuigsoorten nodig hebt.

Robotstofzuiger

De laatste in dit overzicht is de robotstofzuiger. Dit is een ideale optie voor een kantoor vol luie mannen die een broertje dood hebben aan stofzuigen. Een robotzuiger doet niets anders dan de hele dag rondjes door het kantoor rijden om met zijn sensor op zoek te gaan naar ieder spoortje stof. Een robotzuiger is daarmee ideaal voor kleine kantoren met één vertrek. Ze zijn namelijk niet in staat om trappen op te lopen of af te dalen of drempels te nemen. Bij grotere kantoren is het dan ook belangrijk om de robotstofzuiger af en toe eens te verplaatsen, iets dat nou meestal net buiten de focus valt.

Met of zonder zak

Bij vrijwel ieder model stofzuiger heb je de keuze uit een model met of zonder zak. Een stofzuiger met een zak is meestal goedkoper. Bovendien merk je het meestal vanzelf als de zak vol aan het worden is. Dan begint de stofzuiger namelijk minder goed te zuigen. Het verwisselen van stofzuigerzakken is meestal een simpele klus. Het nadeel is natuurlijk dat stofzuigerzakken niet bepaald gratis zijn. Bij een stofzuiger zonder zak wordt het stof afgevangen in een vaste opvangbak. Het systeem werkt verder hetzelfde, met als verschil dat je de opvangbak bij een zakloze stofzuiger niet weggooit maar simpelweg leegt en daarna weer op zijn plaats brengt. Bovendien kun je deze bij een stofzuiger zonder zak ook makkelijk schoonmaken zodat de stofzuiger niet al te smerig gaat ruiken.

Zuigkracht

Ook de zuigkracht kan een belangrijk verschil maken tussen de ene stofzuiger en de andere. Hoe groter het vermogen van de motor, uitgedrukt in watt, hoe beter de stofzuiger werkt. Helaas staat daar tegenover dat hij dan ook meer stroom verbruikt en, wat nog vervelender is op kantoor, een enorme berg lawaai maakt. Wil je iedereen te vriend houden dan is het wellicht handig om op zoek te gaan naar een goed compromis. Ook de kwaliteit en de grootte van de stofzuiger spelen namelijk een rol in het zuigvermogen. Bovendien zijn er meerdere zuigtechnieken: elektrisch, mechanisch of automatisch. Vaak is een elektrische draadloze stofzuiger het stilst.

Filtersysteem

Tot slot het filtersysteem van een stofzuiger. Heb je medewerkers die last hebben van astma of andere luchtwegproblemen hebben, dan is het belangrijk om dat mee te nemen bij de aankoop van een stofzuiger. Veel stofzuigers hebben namelijk de kwaal dat ze niet alleen stof opnemen, maar ook uitstoten. Dit komt omdat ze lucht inblazen en uitblazen. Om te voorkomen dat de stof achterblijft, wordt gebruik gemaakt van een filter. Hoe beter dit filter, hoe meer stof er uit de lucht wordt gehaald. Helaas zijn het vooral de echt kleine stofdeeltjes die ellende veroorzaken bij mensen met astma. Door te kiezen voor zogenoemde H.E.PA. filters, dat staat voor High Efficiency Particulate Air, haal je meer stof uit de lucht en maak je iedereen blij.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.