Taxatie van je huis, waar moet je op letten?

Wanneer je een woning wilt kopen, is de kans groot dat je hiervoor een hypotheek gaat aanvragen. Vervolgens wil een hypotheekverstrekker dat jij een taxatie laat uitvoeren.  Het bod mag niet veel hoger liggen dan de getaxeerde waarde van de woning. In deze blog lees je meer over hetgeen waar je op moet letten als je je huis laat taxeren.

Taxateur

In sommige gevallen, zoals hypotheekaanvragen, is een geverifieerde taxatie vereist. Het taxatierapport wordt vervolgens beoordeeld door het Nederlands Instituut voor de Waarde van de Woning (NWWI), Taxateursunie of iets dergelijks. Ook moeten beoordelaars gecertificeerd en geregistreerd zijn in het register van SCVM of VastgoedCert. Zelf heb ik mijn woning laten taxeren door een Taxateur in Nijverdal.

Het taxatie rapport

Bij het uitvoeren van een taxatie let een taxateur op verschillende zaken. Er wordt gekeken naar het woonoppervlak, de inhoud, het energie label en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Daarnaast wordt de conditie van de woning beoordeeld en wordt de omgeving en de ligging van de woning geanalyseerd. Deze aspecten worden uiteindelijk vastgelegd in het taxatierapport.

Het taxatierapport is opgedeeld in secties waarin alle zaken worden beschreven die door de taxateur zijn vastgesteld. Hierin staan de woning gegevens, informatie over het doel van de taxatie en de waardering terug.

Wanneer laat je een taxatie uitvoeren?

Er zijn natuurlijk verschillende situaties waarbij je een taxatie kunt laten uitvoeren. Naast het kopen van een huis kan er ook sprake zijn van een rechterlijke procedure of een scheiding. Gaat het niet om een particuliere woning, maar op een bedrijfspand? Ook hierbij zul je een taxatie nodig hebben. Denk aan een bedrijfsovername of een fusie van bedrijven. Ik heb zelf afgelopen jaar mijn Beleggingspanden in Enschede laten taxeren door een taxateur. Niet omdat ik van plan was deze panden te gaan verkopen, maar omdat mijn Zoon het bedrijf gaat overnemen.