Tips voor het kopen van een ventilator

Ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. Een ventilator brengt een koel briesje in huis tijdens warme dagen. Je kunt ook investeren in een ventilator om vochtige ruimtes te ventileren. Om welke reden je ook geïnteresseerd bent in een ventilator, je hebt tegenwoordig de keuze uit veel verschillende modellen. Ventilatoren komen tegenwoordig in diverse uitvoeringen, types en merken. Je kunt ongetwijfeld een goede ventilator vinden die past bij jouw wensen. In dit artikel krijg je informatie over de verschillende soorten ventilatoren en tips voor het kopen van een ventilator. Ook ventilatorkachels komen aan bod.

 

ventilator

 

Waarom een ventilator kopen?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar een goede ventilatie is ontzettend belangrijk. Slecht geventileerde ruimtes kunnen gezondheidsproblemen bij de bewoners en schimmelvorming in de woning veroorzaken. Door een ruimte goed te ventileren zorg je ervoor dat schadelijke stoffen en vochtige lucht worden afgevoerd. Een goed binnenklimaat zorgt ervoor dat jouw leefomgeving gezonder is en dat werkprestaties verbeterd worden. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om te ventileren. Niet alleen om de luchtkwaliteit op peil te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat ons lichaam op een aangename temperatuur blijft. Niemand vind het fijn om het binnenshuis te warm te hebben.

 

Soorten ventilators

Wanneer je besluit om een ventilator aan te schaffen, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten ventilators. Dit kan je helpen bij het kiezen van een ventilator die past bij jouw wensen. Er bestaan ventilatoren die je kunt verplaatsen. Hierbij kun je denken aan een tafelventilator die je op tafel kunt plaatsen. De directe omgeving van de tafel kan dan profiteren van frisse lucht. Deze klassieker is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Als je een grote kamer wilt voorzien van verkoelende lucht, is een statiefventilator erg geschikt. Een bureauventilator is weer ideaal voor op het kantoor, omdat jouw collega’s hier geen last van hebben. Andere verplaatsbare ventilators zijn de vloerventilator en de torenventilator.

 

Plafondventilator

Een plafondventilator wordt aangeschaft in situaties waarbij een verkoelende luchtstroom over een groot oppervlak moet worden geblazen. Het is zeer geschikt voor continu gebruik. Een plafondventilator is ook in de winter ideaal, omdat warme lucht altijd opstijgt. Plafondventilators kunnen de warme lucht over de volledige ruimte verdelen. Een plafondventilator is handig, omdat dit model niemand in de weg zit. Je monteert het slechts één keer en vervolgens kun je er lang van profiteren. Dit model wordt vaak bevestigd aan het plafond van de woonkamer of slaapkamer. De plafondventilator is verkrijgbaar in diverse groottes en met verschillende standen. Het is ook mogelijk om een plafondventilator te kiezen met ingebouwde verlichting.

 

Ventilatorkachel

Er wordt vaak gedacht dat een ventilator alleen verkoelende lucht blaast, maar er zijn ook ventilatorkachels te koop met een verwarmingselement. Dit houdt in dat de ventilatorkachel in de koude wintermaanden ervoor zorgt dat de ruimte verwarmd wordt. Er bestaan ook ventilatorkachels met verschillende functies zoals meerdere standen, overhittingsbeveiliging, omvalbeveiliging of thermostatisch geregelde warmte. De meeste ventilatorkachels zijn daarnaast gemakkelijk te verplaatsen. Je kunt een ventilatorkachel dus overal neerzetten voor een beetje extra warmte in koude ruimtes. Een ventilatorkachel kan vaak ook in de zomer gebruikt worden als het over een koudeluchtventilator beschikt. Je kunt een ventilatorkachel dus in elk seizoen gebruiken.

 

Industriële ventilatoren

Er bestaan naast huishoudelijke ventilators ook industriële ventilatoren. Dit zijn modellen die ideaal zijn voor het ventileren van badkamers, keukens, douches, wc’s en ruimtes die continu geventileerd moeten worden. Deze ventilators worden vaak door een monteur op een vaste plaats op een afvoerkanaal bevestigd voor een optimaal resultaat. Ook de industriële modellen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Deze ventilatoren beschikken over diverse eigenschappen. Badkamerventilatoren of doucheventilatoren zijn bijvoorbeeld vaak te koop met vochtsensor om de luchtvochtigheid te controleren.

 

Ventilatoren kopen

Ventilatoren kun je tegenwoordig in veel winkels kopen. Hierbij kun je denken aan elektronicazaken of bouwmarkten zoals Gamma en de Praxis. Het is tevens mogelijk om ventilatoren online te kopen. In veel gevallen kun je eenvoudig een ventilator kiezen door gebruik te maken van keuzefilters. Ook online kun je kiezen uit een ruim aanbod aan ventilatoren. Als je online een ventilator koopt, wordt de ventilator vaak binnen een paar werkdagen bezorgd. Bij sommige webwinkels kun je jouw aankoop zelfs al de volgende dag in huis hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van het tijdstip dat je een bestelling plaatst en de beschikbare voorraad van de webwinkel.

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een ventilator?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kopen van een ventilator. Bedenk ten eerste eerst wat het doel is van de ventilator. Ventilatoren zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en elke soort ventilator is geschikt voor een andere situatie of plaatsing. Je moet hierbij letten op het vermogen: hoe hoger het wattage, hoe meer verkoelende lucht er kan worden geblazen. Besteed ook aandacht aan de waaiergrootte en de snelheden, omdat dit bepaalt hoe koud het kan worden. Probeer ook te achterhalen of de ventilator veel geluid maakt. Dit kan namelijk irritant zijn.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *